Henriksen er styreleder i samvirkeorganisasjonen Nye Fagerenget Skole, som siden april i år, da skolenedleggelsen var et faktum, har arbeidet for å få til skole i Lysøysund i Bjugn på ny.

Blir privatskole

Gamle Fagerenget skole ble lagt ned som en del av en rekke innsparingstiltak i en krevende kommuneøkonomi, og de nærmere 40 barna som soknet til skolen har nå blitt elever ved Botngård skole.

Høsten 2018 kan imidlertid skolen gjenoppstå, denne gang som privat Montessori-skole, dersom Henriksen og flere andre ildsjeler i bygda får det som de vil.

De har solgt eierandeler til 1000 kroner per stykk for å realisere prosjektet.

Over 200 000 kroner

- Arbeidet går veldig bra. Vi har passert 200 medlemmer, eller eiere, men jeg sitter ikke med de eksakte tallene. Vi har fått inn over 200 000 kroner, forteller Henriksen.

Organisasjonen har dermed oppfylt Utdanningsdirektoratets krav om minimum 100 000 kroner i egenkapital.

Ifølge Henriksen er lokale lag og foreninger blant kjøperne, i tillegg til bjugninger, hyttefolk og utflyttere. Flere av kjøperne har bostedsadresse i Trondheim og Steinkjer, forteller han.

Symbolsk sum

- Vi ønsker selvfølgelig å selge flere andeler. Men det er tydelig at lokalsamfunnet er med oss, sier styrelederen.

Nye Fagerenget Skole tok over det gamle skolebygget i midten av september, etter at kommunen valgte å selge dem bygget til den nette sum av en krone. Da usikkerheten rundt prislapp på skolebygningen ble avklart var det ifølge Henriksen enda flere som ønsket å bli skoleeiere.

Men for å få etablert privatskolen er det også en rekke andre momenter som må være på plass, foruten tilstrekkelig salg av andeler.

Trenger kompetanse

- Første hinder for oss var skolebygget og hvor mye dette ville koste. Kommunen spilte heldigvis på lag med oss, og det er vi svært glade for. Men nå er det en utfordring å skaffe den kompetansen som trengs for å drive en Montessori-skole, sier Henriksen og forklarer at halvparten av lærerne ved en Montessori-skole må ha Montessori-pedagogikk i sin utdanning.

Organisasjonen har så langt vært i kontakt med en pedagog som har meldt interesse, men ønsker flere.

- Heldigvis har vi forholdsvis god tid på oss, påpeker Henriksen.

Oppstart i 2018

De trekker også veksel på erfaringene til Montessori-skolen i Skaudalen i Rissa, som kom i gang i 2014 etter en tilsvarende nedleggelseshistorie i 2012. Rissværingene har blant annet satset på etterutdanning av lærere for å skaffe den nødvendige kompetansen.

Utdanningsdirektoratet, som behandler søknader om privatskoledrift, har satt søknadsfrist til 1. februar. Deretter må det påregnes en behandlingstid på rundt 12 måneder. Oppstart av ny skole blir tidligst høsten 2018.

I mellomtida skal det gamle skolebygget få et lite ansiktsløft.

- Det vil bli litt maling og oppussing. Vi skal også sette inn varmepumper. Men vi må prioritere kun det mest nødvendige i første omgang, siden vi skal drifte bygget i to år uten inntekter, sier Henriksen.