- Mari liker å ta seg noen turer på egenhånd på flere dager. Da jeg så at hun var kommet hjem søndag gikk jeg bort for å hilse på. Hun lå helt øverst på kattestativet ute. Da så jeg at hun ikke var seg selv. Hun var slapp og oppførte seg ikke som hun pleier, forteller Lise.

«Voldtatt»

Hun oppdaget at katta hadde en unormalt stor åpning bak, og trodde først det var endetarmsåpningen, som det kom puss og verk fra.

Hos veterinæren ble det imidlertid konstatert at det ikke var endetarmen, men at katta sannsynligvis hadde blitt voldtatt av en hannkatt.

Skaden Foto: privat

- Jeg hadde aldri hørt om noe slikt før, og spurte på et katteforum. Det er visst ikke uvanlig, selv om dette er ei sterilisert katt. Det var flere der som hadde opplevde det samme, forteller Lise.

Gir henne en sjanse

Katta var såpass skadet at veterinæren mente avliving var det beste.

- Jeg vil gi henne en sjanse. Hun har fått ei sprøyte med antibiotika og går på do på kasse inne nå. Så lenge hun ikke blir plaget av dette skal hun få leve.

Lise har hatt katter «alltid» og aldri vært borti noe lignende som dette før.

Når dette skrives er det tredje dagen etter veterinærbesøket og Lise ser tydelig bedring i allmenntilstanden på katta, men er usikker på om skadene hun har fått vil gro.

Paring kan være årsak

Veterinær Anne Jorid Gullbrekken på Rissa Smådyrklinikk bekrefter at den opprinnelige skaden katta har fått kan ha oppstått ved en paring. Hun mener katta har gått en tid med skaden, og så har det blitt infeksjon.

- Kan det være mennesker som har mishandlet katta?

- Det er vanskelig å si noe om det. Men jeg har hørt at hannkatter kan prøve seg selv om hunkatta er sterilisert, sier Gullbrekken.

- Ta ansvar

Hun oppfordrer katteeiere til å ta mer ansvar.

- Steriliser hunnkattene og kastrer hannkattene. Villkatter er et økende problem, og de vil blant annet føre smittsomme sykdommer med seg, som for eksempel katte-aids. Dette kan igjen smittes over til tamkattene.

Når det er sagt påpeker hun at katte-eiere er blitt mye flinkere til å bruke veterinær nå, enn for 20 år siden.

- Det er kjempebra. Jeg steriliserer og kastrerer mange katter, sier veterinæren.