- Spaden er satt i jorda og grunnarbeidet er i gang. Vi er i rute for å få skolen på plass til riktig tid, sier Odd-Erik Røstad, som er kommunalsjef for oppvekst i Ørland kommune.

Hårberg skole skal fases ut på grunn av flystøy rundt den nye kampflybasen der Norges nye F-35 jagerfly får sin base.

Arbeidet med ny skole er i full gang og graving og grunnarbeid er oppstartet.

Uten navn

Røstad forteller at den nye skolen ikke vil hete Hårberg skole i fremtiden.

- Noen tror skolen skal hete Brekstad skole eller Brekstad barneskole. Det var et arbeidsnavn i skisser siden vi ikke hadde noe bedre navn. Den nye barneskolen vi bygger har ikke fått navn enda, sier kommunalsjefen.

Han ønsker at barn og unge skal få delta i en navnekonkurranse, som etter dagens plan skal starte opp etter sommeren.

- Det er helt klart viktig at barna selv er med på å gi navn til sin nye skole. Hårberg skole ligger på Hårberg. Det gjør ikke den nye skolen, sier Røstad.

LES OGSÅ Her får ordføreren 100 millioner kroner i skolegården

Bygg til 88 millioner

Ørland kommune solgte Hårberg skole til forsvarsbygg for 100 millioner kroner i fjor høst. Nytt og større skolebygg skal koste 88 millioner kroner. I tillegg kommer kostnadene ved å opparbeide uteareal rundt den nye skolen.

- Når vi skal flytte ut av dagens skole henger sammen med vedtaket om å bygge ny skole. Vi ligger i rute med arbeidet nå. Grunnarbeidet er i gang og det er ikke mange ukene før bygget vil begynne å reise seg opp av bakken også, sier Røstad.

Rigg med brakker til bruk under byggingen er kommet på plass, og arbeidet med å fjerne masse der det blir kjeller er i full gang. Grunnmuren skal også støpes før sommeren.

LES OGSÅ: Får ny og større skole for 88 millioner kroner

Oppvekssjef Odd-Erik Røstad sitter bak spakene og bidrar til at skolen holder tidsskjemaet. Om få uker vil bygget reise seg opp av bakken. Foto: Jakob Ellingsen

Ikke innskrenke F-35

Den gamle skolen, som er nærmeste nabo til kampflybasens hovedport, skal Forsvarsbygg ikke ta i bruk før etter det nye skolebygget står klart.

- Når vi startet forhandlinger om tanken på ny skole var det en tanke at bygget skulle være klart i 1. januar 2018. Det ble tidlig i prosessen klart at det ikke var ønskelig å påføre hastverk på prosessen så vi ble enige om å innvie ny skole til sommeren.

I slutten av april gjorde man avtalen skriftlig, og Forsvarsbygg har akseptert at kommunen bruker skolen til sommeravslutningen i 2018, under forutsetning av at forlenget bruk av bygget til skole ikke medfører innskrenkinger for bruk av F-35 flyene. De første flyene kommer i november i år.

- Vi gleder oss til å få ny skole på plass. Den nye storstua vår, Fosen Sparebank Arena, kommer til å stå ferdig før skolen er klar, like her i nærheten. Her er det stor aktivitet, sier kommunalsjef for oppvekst i Ørland kommune, Odd-Erik Røstad.