I fjor gjennomførte 48 av gårdbrukerne i Sør-Trøndelag skjøtsel på til sammen 220 arkeologiske kulturminner på eiendommene sine. Formålet med skjøtselen var å ta vare på og gjøre de arkeologiske kulturminnene synlige. Arkeologiske kulturminner er spor etter tidligere tiders aktivitet i området, og kan framstå som ”perler” i landskapet hvis de blir skjøtta riktig.

Arkeologiske kulturminner kan være gravhauger, gravrøyser, andre typer gravanlegg, hustufter og bautasteiner. Skjøtselen som gjennomføres kan være rydding av busker og trær, årlig slått av gras og urter eller beiting, fortrinnsvis med lette dyr som sau eller geiter. Storfe kan også være aktuelt, men da må kulturminnets ”slitestyrke” vurderes først.

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag innførte i 2005 tilskudd til skjøtsel av arkeologiske kulturminner, med 500 kr per kulturminne. Tilskuddet er ett av flere regionale miljøtilskudd til landbruket i Sør-Trøndelag. Det er et krav at kulturminnet ligger på innmark, at det er synlig og at det er registrert på økonomisk kartverk eller i offentlig register.

Interessen for skjøtsel av kulturminner har vært stigende siden 2005, men fortsatt er det mange bønder som ikke har sett verdien av kulturminnene, og som dermed ikke tar hensyn til dem i drifta. I Oppdal kommune er det flest kulturminner som blir skjøtta og som mottar støtte gjennom tilskuddssystemet. Her ble det gjennomført skjøtsel av i alt 40 kulturminner i fjor. I Åfjord og Bjugn er det flest gårdbrukere som gjennomfører skjøtsel. Sju av gårdbrukerne i Åfjord og seks av gårdbrukerne i Bjugn mottok støtte til skjøtsel.

For å få utbetalt tilskudd skal det utarbeides miljøplan, trinn 2 og en plan for skjøtselen i tråd med anbefalninger gitt av Sør-Trøndelag fylkeskommune. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har i sommer stilt midler til disposisjon for kommunal landbruksforvaltning og andre interesserte som ønsker å gjennomføre åpne arrangementer med tema arkeologiske kulturminner på innmark. Fylkesarkeologen hos Sør-Trøndelag fylkeskommune kan være behjelpelig med faginnslag på slike arrangementer, meldes på hjemmesidene til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Kulturminne fra Refsnes