– Dette er uakseptabelt. Fellesskapet bruker store penger på Forsvaret, og da må vi kunne forvente åpenhet om at pengene faktisk brukes riktig. Her vil vi kreve fra Stortinget at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen tar nødvendige grep for å rydde opp, sier Anniken Huitfeldt (Ap), som leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Forsvaret og Forsvarsmateriell, som ble skilt ut som egen virksomhet fra 1. januar i fjor, har fått unntak fra reglene for statlig regnskapsføring i en overgangsperiode. Riksrevisjonen opplyser at bruken av midlene i de to etatene er korrekt rapportert i statsregnskapet, men at de ikke kan uttale seg om regnskapene fordi det er usikkerhet og mangler ved dem.

– Det er sterkt kritikkverdig, sa riksrevisor Per-Kristian Foss fast da han tirsdag la fram revisjonsrapporten for statlige etater for 2016.

Forsvarsmateriell har blant annet ansvar for anskaffelsen av de nye F-35-kampflyene. Men etaten mangler internkontroll som kan bekrefte kostnadene for flyene i fjor. Riksrevisjonen har dessuten avdekket feil ved verdsettelsen av flyene i årsregnskapene til Forsvaret og Forsvarsmateriell.

– Drepende kritikk

Senterpartiets forsvarspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete kaller kritikken drepende og sier det er uakseptabelt at Forsvarsmateriell ikke er i stand til å levere regnskap etter Stortingets vilkår.

– Jeg forventer at statsråden kan gjøre rede for regnskapet til Forsvarsmateriell og Forsvaret overfor Stortinget slik at både Stortinget og samfunnet ellers kan være trygge på at midlene er brukt korrekt, sier Navarsete.

SVs Audun Lysbakken sier at Riksrevisjonens rapport viser at regjeringen ikke har oversikt over kostnadene til kampflykjøp. Han krever at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen rydder opp.

– Forsvarsdepartementet har vært svært tilbakeholdne med opplysninger om økonomiske forhold, både i forbindelse med kampflykjøpet, behandling av langtidsplanen og de årlige forsvarsbudsjettene. Det er en demokratisk utfordring at vi ikke har ordentlig innsikt i viktige forhold rundt Forsvarets økonomi, sier Lysbakken.

Ikke kontroll på utbetalingene

Forsvaret og Forsvarsmateriell hadde til sammen et budsjett på 43,1 milliarder kroner i fjor. Ekspedisjonssjef Tor Digranes understreker at kontraktsbeløpet er kjent og sier det er kontroll på kontantstrømmene.

– Men vi ser ikke hvor mye som er utbetalt i 2016. Forsvarsmateriell mangler rutiner for å kontrollere disse utbetalingene, sier han.

Han viser til at systemet for å handle forsvarsmateriell fra USA er spesielt. Norske myndigheter plasserer penger på en konto hvor leverandøren har trekkrettigheter, forteller han.

– Vi må vite til enhver tid hva som er betalt, påpeker han, og føyer til at Forsvarsmateriell er i ferd med å etablere nye rutiner.

Forsvaret får også kritikk for ikke å ha fakturert Justis- og beredskapsdepartementet for momskostnadene i forbindelse med redningshelikoptertjenesten. Forsvaret opplyser at dette utgjør 170 millioner kroner.

Forsvarsdepartementet sier i sitt svar til Riksrevisjonen at det var nødvendig med noen unntak fra økonomiregelverket i en overgangsperiode, men at Forsvaret har fått i oppdrag å legge til rette for at etatene skal være i stand til å avlegge selvstendige reviderbare regnskaper, uten unntak, fra og med neste år.