I november skrev Fosna-Folket om Leif Slettes søknad om dispensjon fra kommuneplanen om å få sette opp en 56 meter lang flytebrygge ved Gjøljavatnet.

Etter å ha vært ute på høring er saken behandlet av planutvalget i Bjugn kommune, der det kom frem at verken landbrukskontoret, Statens vegvesen eller fylkesmannen har innsigelser mot byggingen.

En nabo har derimot en innvending.

– Jeg syns det er en uheldig plassering på grunn av trafikksikkerheten, sier Pär Jonas Gustavsson, til Fosna-Folket.

Kan denne flytebrygga bidra til dårligere trafikksikkerhet? Foto: Erik Eikebrokk

Trafikkfelle

Naboens innkjøring ligger på motsatt side av veien av flytebrygga, og bemerker at han frykter at flytebrygga kan utgjøre en fare for trafikksikkerheten.

– Undertegnede er bekymret for at flytebrygge og avkjøring vil virke forstyrrende på trafikkbildet. Det har vært episoder hvor barn sykler ned bakken og ender opp i fylkesveien, skriver Gustavsson i sin innsigelse.

– Jeg er ingen stor motstander av flytebrygga, men jeg tenker på unger på akebrett eller sykkel som kommer ned avkjørselen fra oversiden der så bakken slutter ved veien.

Gustavsson frykter det kan bli en trafikkfelle, med damer i bikini på venstre side, og unger på sykkel fra høyre.

– Man lærer seg jo å sykle før man lærer seg å bremse. Ungene vil være skjult for sjåføren de siste ti meterne, fordi avkjørselen er skjult bak rundballene. Og når bilførerne samtidig kikker på damer i badedrakt, blir det litt som en trafikkfelle. Tenk om det plutselig dukker opp en unge tre meter foran bilen...

Kvinnemennesker i badedrakt

For ordens skyld; brygga ligger ved Gjøljavatnet nedenfor fylkesvei 710. I merknaden står det videre:

– Med en badeinnretning/flytebrygge på motsatt side av vår avkjøring vil bilføreres oppmerksomhet bli rettet mot flytebryggen i stedet for avkjøringen.

– Spesielt kvinnemennesker i badedrakt kan virke distraherende, står det i det håndskrevne brevet.

Flytebrygga, som er 56 meter lang, er åpen for allmennheten og skal, etter planen, overvintre på isen. Foto: Erik Eikebrokk

Fartsgrense

Gustavsson presiserer at han ikke har noen motforestillinger mot at tiltakshaver Slette bygger en flytebrygge, men foreslår at farten senkes fra 60 til 40 kilometer i timen.

I et tilsvar svarer tiltakshaver på bekymringsmeldingen fra Gustavsson.

– Vi kan ikke se at omsøkt bruk gir flere distraksjoner enn det som er å forvente langs fylkesveier i Norge. Flytebryggen blir liggende tjue meter fra midte vei, og grunnet beplantning er det ikke mulig å se flytebryggen før man er omtrent førti meter fra bryggen. Avkjørselen til Gustavssons eiendom er godt synlig to hundre meter fra begge retninger, skriver Slette.

Planutvalget skriver i saksfremlegget at trafikksikkerheten anses som godt nok ivaretatt jamfør Statens vegvesen sin godkjenning.

For allmenheten

Slette har tidligere fått midlertidig dispensasjon for utlegg av brygga, men denne søknaden gjelder permanent tillatelse.

I rammesøknaden skriver tiltakshaver at en flytebrygge vil forenkle fritidsbruken av vannet for alle aktuelle brukere. Brygga skal være et fellesanlegg og åpen for allmenheten, med mulighet for både bading og fiske.

– Vi mener derfor det er et klart behov for en flytebrygge som gir tilgang til vannet for flere mennesker, ifølge søknaden.

Så fremt det er mulig vil flyttebrygga lagres på isen gjennom vinteren.

Tiltakshaver har fått dispensasjon fra kommuneplanen om å sette opp flytebrygga permanent. Foto: Erik Eikebrokk

Ny søknad - ny dispensasjon

Statens vegvesen har ingen innsigelser til at det gis permanent tillatelse til flytebrygga, men bemerker følgende:

– I den nye søknaden er formålet endret til småbåtanlegg for flere fastboende og andre som ønsker å bruke området. Dette vil ifølge søknaden utløse et behov for parkering. Dette er en helt annen bruk enn det vi ga tillatelse til i 2016.

Videre skriver Statens vegvesen at de ikke har noen merknader til dispensasjon fra planformålet, men bemerker at tiltakshaver må søke om utvidet bruk av eksisterende avkjørsel, samt dispensasjon fra vegloven for å etablere parkeringsplasser.

Etter en ny søknad datert 19. desember 2017 innvilget Statens vegvesen utvidet bruk av avkjørsel fra fylkesvei 710, under forutsetning av at det blir etableres snuplass på egen eiendom, slik at det ikke blir nødvendig å rygge ut på offentlig vei.

Innstilling

Med hjemmel i plan- og bygningsloven § 19-2 skriver rådmannen i sin innstilling at «Bjugn kommune gir dispensasjon fra kommuneplanens arealdel og tillater etablering av flytebrygge. (...) Fordelene med dispensasjon anses å være større enn ulempene».

Et vilkår er at tiltakshaver søker om tillatelse av Statens vegvesen til å bygge parkeringsplass, men ikke nærmere midten av fylkesveien enn 15 meter.