I fjor syklet Robin Halsebakk Norge på langs for å samle inn penger til Kreftforeningen. Kollegaen Petter Gunnarstein fulgte turen i bobil. Resultatet ble 1 040 000 kroner donert fra 134 sjømatbedrifter langs sykkelruta. De to karene arbeider til daglig i et brønnbåtrederi i Ålesund.

Valget falt på Båtskott Båtbyggeri

- En dag vi satt og spiste fiskeboller fant vi på at vi skulle gjøre noe i år også. Da fant Petter på at vi skulle ro en tur for å samle inn penger til Kreftforeningen. Vi har begge slektninger som har vært rammet av kreft, eller som har dødd av det, sier Halsebakk når han skal fortelle hvorfor de har et så stort et engasjement for kreftsaken.

Robin Halsebakk og Petter Gunnarstein har et stort hjerte for Kreftforeningen.

Når de skulle finne seg en båt de kunne ro med fra Trondheim til Ålesund falt valget på Båtskott Båtbyggeri på Stadsbygd i Indre Fosen. Båtbygger Ola Borgfjord og kollegaene har i løpet av fire og en halv uke bygd en åfjordsseksring som ble overlevert til roerne fra Ålesund denne uka. Båten har en verdi på 120 000 kroner.

Hva skal båten hete?

- Det er vi som eier båten, men den er betalt av sponsorene. Etter at vi har rodd den til Ålesund skal vi donere båten til Kreftforeningen slik at de kan auksjoner den bort, sier Gunnarstein.

Båten har foreløpig ikke fått noe navn, men det skal være på plass når den døpes i Trondheim torsdag.

- Det står mellom to navn. Enten blir det «Ronja Hope» eller «Ronja Charity». Avstemmingen om hvilket navn det blir foregår på Facebook, sier Halsebakk.

Skal ro i en uke

Selve roturen starter fredag, og karene har planlagt ankomst i Ålesund en uke seinere.

Åfjordsseksringen som er bygd hos Treskott Båtbyggeri på Stadsbygd er en flott farkost.

- Hele turen er på 180 nautiske mil. Første etappe går til Brekstad. Deretter ror vi til Sandstad dagen etter før vi fortsetter til Edøy, Kristiansund, Bud, Molde, Brattvåg og Ålesund. Vi vil gjerne ha besøk der vi kommer i land, og vi har også plass til gjesteroere. På noen av strekningene har vi fått med en ekstra roer, men ikke på alle foreløpig, sier Gunnarstein.

Frir til sjømatnæringen

De to friskusene fra Ålesund håper å overgå fjorårets innsamlingsaksjon i antall kroner.

- I fjor samlet vi sjømatnæringen for en felles sak. Det håper vi på i år også. I fjor ble resultatet en million og 40 000. I år satser vi på minst en million og 41 000 kroner. Vi har allerede fått inn over 50 000 kroner, sier Halsebakk.

Mandag denne uka tok de de første åretakene i åfjordsseksringen. De har ikke all verdens roerfaring, og de er litt spente på hvordan det vil kjennes både i nevene og i den andre kroppsdelen som får tettest kontakt med treverket i båten etter noen dager bak årene.

Båten bæres ned mot sjøen.

Oppvarmingsetappe

- Vi har rodd en del i det siste, og så har jeg syklet og løpt en del, men jeg er spent på turen. Når vi ror innover til Trondheim skal vi ha med oss Ola Borgfjord som roer, og det er vi glade for, sier Halsebakk før de tar de første åretakene ut fra havna ved Museet Kystens Arv på Stadsbygd.