Etter de innledende rundene for baneskyting i klasse 5 er ferdigskutt kan Kristin Dyrendahl fra Rissa skytterlag skilte med 245, noe hun selv kan si seg meget godt fornøyd med.

- Dette var over all forventning. Jeg har nesten ikke skutt noe i år, jeg tror dette er det femte eller sjette stevnet. Jeg hadde håpet å greie over 240, så dette var bra, sier hun rett etter fullført skyting.

Håndterte presset

Av tidligere prestasjoner i år kan Dyrendahl skilte med 350 poeng sammenlagt. Nå kan hun maksimalt få 345 under Landsskytterstevnet. Men hun henger ikke med hodet av den grunn.

- Det er noe spesielt med LS og jeg tror alle føler presset litt ekstra. Spesielt i klasse 5 er det mange TV-kameraer og mye rundt. Jeg synes jeg har klart å håndtere det bra og forholdt meg rolig, forteller Dyrendahl.

Sammenlignet med tidligere årganger har hun aldri skutt så bra både på felt og bane under Landsskytterstevnet. Nå ser hun lyst på tiden framover.

- Man får selvfølgelig motivasjon til å skyte enda bedre, når man i tillegg har trent så lite som jeg har gjort i år. Kanskje det å spare seg til LS er det som virker, sier Dyrendahl og ler.

Espen By Dyrendahl fikk 241 under innledende runde i baneskyting. Foto: Audun Fegran Kopperud

Likestilt sport

Med 245 poeng er hun klar for Prinsesselaget, som er de best plasserte kvinnene som havner på plassene bak de 15 beste sammenlagt. Som om ikke det var nok, skal hun også skyte på skive 1 under onsdagens finale. På plass nummer 16 mistet Kristin Kongelag-plassen med knapp margin.

- Jeg håper jo alltid på å klare Kongelaget. Men 245 holder nok ikke da, sier Dyrendahl, uvitende om hvor nære hun skulle vise seg å være en plass.

Årets stevne markerer slutten på det tradisjonsrike Prinsesselaget, som ifølge assisterende generalsektretær i Det frivillige skyttervesen, Terje Westvik, har vært en fast tradisjon siden 1973. Nå ser de ingen grunn til å fortsette denne praksisen.

- Det kom som et forslag fra jentene selv, og dette er jo en likestilt sport. Når vi nå er oppe i 5-6 kvinner på Kongelaget, så betyr ikke Prinsesselaget noe lenger, sier Westvik.

Inn på Kongelaget

Rissa skytterlags Tore Veie klarte i motsetning til lagkamerat Dyrendahl, å karre seg en plass på det prestisjetunge Kongelaget. Med 245, men 13 innertiere i motsetning til hennes 10, havnet Veie på 14. plass.

- Det ble litt spenning da jeg fikk 47 på stående, så fikk jeg 50 på knestående. Da var jeg avhengig av et bra tiskudd, så jeg bestemte meg for å gå aggressivt til verks og greide det. Men 245 holder ikke til kongelag, sier Veie etter skytingen.

Lite visste Veie om at poengsummen skulle holde til Kongelag-plass for niende gang for den erfarne skytteren. Han mener det er viktig å ha det gøy på LS, til tross for at det er mye nerver og noe han kaller en spesiell atmosfære.

- Selvfølgelig var jeg nervøs, som de fleste er her. Men med tanke på at jeg har snittet på 245 i år, er dette bra til LS å være, mener Veie.

Tore Veie kom med på Kongelaget for niende gang i karrieren. Foto: Audun Fegran Kopperud

- Som en ferie

Veie er bosatt med familien sin på Storsand camping under oppholdet. Her har det også vært tid til andre ting enn selve skytinga.

- På Storsand er vi samla en gjeng. Mange andre skyttere også. I dag er det fint vær så da blir det grilling. Å være på campen er også en del av LS, sier han.

For Veies familie er turen til Stjørdal mer enn bare et skytterstevne. De har benyttet seg av ulike tilbud i nærheten når skytingen ikke har stått i sentrum.

- Vi har vært og klatret på Høyt og Lavt på Rotvoll. I går var vi og badet på Pirbadet. Dette er som en ferie for familien vår, så vi prøver å få med oss litt andre ting i tillegg.

Fosningenes resultater i innledende runde i baneskyting, klasse 5:

14. Tore Veie, Rissa: 245

16. Kristin Dyrendahl, Rissa: 245

52. Carl Ove Glahus, Ørlendingen: 244

144. Espen By Dyrendahl, Rissa: 241

225. Thomas Bakøy Sunde, Rissa: 240

378. Tore Byberg, Rissa: 238

410. Tormod Dyrendahl, Rissa: 234