Gårdsmatprodusenten Solvang Gård på Ørlandet med Ove Vinge i spissen, er en av 48 bedrifter som skal delta i NM i Kjøttprodukter 2013 – Julemat. 400 kjøttprodukter er påmeldt til den prestisjefyltekonkurransen. Aldri før har så mangebedrifter deltatt.

Bedømmingen foregår onsdag 30. og torsdag 31. oktober i Oslo. Deendelige resultatene blir offentliggjort på eget kåringsarrangement forbransjen 14. november.

- Norske forbrukere som ønsker ekstra god julemat på bordet, børfølge med når resultatene blir lagt ut i midten av november. Gjennom året servi en god del testing av kjøttprodukter i media. Utvalget i det som testes erofte snevert, og smak som jo er det viktigste av alt er ofte ikke bedømt, sierkommunikasjonsansvarlig i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF),Svein-Erik Eide.

Under NM-bedømmingen vurderes råvare, utseende, lukt, smak ogkonsistens, og det er uavhengige fagfolk med lang erfaring fra faget som stårfor smakingen. De fleste store norske kjøttbedriftene som Fatland, Grilstad,Stabburet, Nortura, Finsbråten, Leiv Vidar og Nordfjord Kjøtt deltar i åretskonkurranse. De skal nå måle krefter mot små og mellomstore bedrifter fra heleNorge.

- Forbrukerne bør se etter NM-gullmerket i butikken, sier Eide.Merket er et kvalitetsstempel som slår fast at kjøttproduktet du holder ihånden var topp 10 % i Norge året det ble bedømt. De største produktgruppene iår er julepølse, pinnekjøtt, medisterkaker og pålegg. I tillegg kommer sylte,steker, postei/pate, og andre tradisjonsprodukter. I bedømmingen vil fire ulikedommerpanel være i sving for å gi de påmeldte kjøttbedriftene tips til hvordande kan gjøre produktene sine enda bedre. Rundt 40 personer er i sving underbedømmingen.

- Vi merker at bedriftene ønsker denne vurderingen av produktenesine. Både fordi vi gir matnyttige tilbakemeldinger på kvalitet ogforbedringspotensial, og fordi medaljer i en konkurranse som denne gir stolthetinternt og solid respons ute hos kundene, sier Eide.

NM i Kjøttprodukter er et årlig arrangement som bedømmer ogsmakstester juleprodukter som forbrukerne møter i butikk eller ferdig tilberedtpå restaurant, storkjøkken, kiosk osv. KLF er arrangør, og konkurransen er åpenfor alle norske kjøttbedrifter.

Resultatene av konkurransen legges ut på kjottprodukter.no etterkåringen og går også ut som innstikk i bladet Kjøttbransjen og i avisenDagligvarehandelen.