Nakensnegler finnes i mange farger og fasonger. Her i landet finnes det omtrent 90 arter.

Leder for Ørland froskemannsklubb, Kjetil Breivik Johnson, er lidenskapelig interessert i disse skapningene. Han har fotografert 36 arter av dem. Samtlige av Johnsons bilder er fotografert i Ørland, på steder som Brekstadbukta, Beian, Garten og Uthaug.

- Ukjent for de fleste

Marinbiolog Jussi Evertsen er tilknyttet NTNU i Trondheim, og har forsket på disse små dyrene i over 15 år.

- Det er stort sett bare dykkere som legger merke til dem. Folk flest vet ikke engang at de finnes. Dersom man skal ha mulighet til å oppdage nakensnegler i vannkanten må man nesten kjenne til dem, ellers blir de raskt oversett, sier Evertsen.

Uten skall

De fleste nakensneglene har en form som ligner den kjente, landlige svartsneglen.

- Mange nakensnegler har også tentakler. Ettersom de ikke har skall, har de kunnet utvikle seg i forskjellige former, forklarer forskeren.

I tillegg er kroppsformen til den enkelte arten ofte påvirket av det dem lever av. Derfor har mange utviklet en kroppsform som etterligner det den enkelte arten spiser. Andre er giftige, og viser det frem gjennom sterke farger.

Les også: Fant fisk med kjøttskader

Giftige

Årsaken til at enkelte er gifitige, skyldes det de spiser. Noen lever av små nesledyr kalt hydrioider.

- De frakter neslecellene fra hydroidene gjennom fordøyelseskanalen og ut til sine egne «tentakler». På den måten gjenbruker de giften og kan skremme fisk og andre predatorer, sier dykker og undervannsfotograf, Kjetil Breivik Johnson.