Hendelsen skjedde etter klokken 15.00 tirsdag ettermiddag.

- Ferja varslet hurtigbåten MS Terningen om at de hadde observert noe i sjøen. Da hurtigbåten kom nærmere, så mannskapet at det var en mann i sjøen. Han var iført svart våtdrakt, og det var bare hodet som stakk opp. Han var vanskelig å få øye på. Mannen hadde heller ingen følgebåt, som gjorde ham mer synlig. Ferja satte da ut en båt, og plukket opp mannen, opplyser rederisjef Arild Hoff i FosenNamsos Sjø.

Ble irritert

Operativ leder Karstein Holm i Fjord1 forteller at mannen ikke var veldig ivrig på å bli med om bord i ferja.

- Han skal visst ha vært litt irritert. Han var iført våtdrakt og var klar til å fortsette. Mannen skal ha roet seg etter hvert, forteller Holm.

Mannen forsøkte å svømme over fjorden mellom Flakk på Trondheims-siden og Rørvik på Fosen-siden. Distansen er på 7,2 kilometer. Ifølge mannskapet om bord på ferja MF Korsfjord hadde mannen lagt ut på svømmeturen fra Flakk. Mannen hadde svømt cirka halve distansen da han ble plukket opp.

- Kunne fått mannen i propellene

Operativ leder Holm påpeker at mannen svømte helt alene uten følgebåt.

- Det er veldig farlig. Om ikke hurtigbåten hadde oppdaget ham tidsnok, kunne de ha fått ham i propellen. Det er ikke forbudt å svømme over fjorden, men man bør ha følgebåt når man svømmer midt i skipsleia, påpeker han.

Rederisjef Hoff i FosenNamsos Sjø sier at også de ser alvorlig på saken.

- Skal man svømme midt i leia til både ferje og hurtigbåt, må man sørge for å gjøre seg synlig. Vi har varslet politiet om saken, så blir det opp til dem hva som skjer videre, sier han.

- Svømte videre mot Fosen

Stig Håvard Solum satt om bord i hurtigbåten MS Terningen da de fikk beskjed over høyttaleranlegget om at det var en mann i sjøen.

- De sa at de beklageligvis måtte foreta en stopp fordi det var en som forsøkte å svømme over fjorden. Ferja satte ut en båt, og forsøkte å få mannen oppi. Mannen svømte imidlertid bare videre mot Fosen. Han ville ikke opp i båten. Mannen var godt utstyrt med svømmeføtter, hette, snorkel og våtdrakt, forteller han.

- Ikke straffbart

Operasjonssentralen i Sør-Trøndelag ble kontaktet av ferja etter hendelsen.

- Dette var en ny case for oss. Jeg har i min tid som operasjonsleder aldri vært borti en slik sak. Ferja oppfattet svømmingen som farlig, siden mannen svømte i leia deres. Vi har undersøkt litt, og kan ikke se at mannen har gjort noe straffbart. Om det er spesielt fornuftig å legge ut på en slik tur midt i leia til hurtigbåten og ferja, får andre vurdere. Vi har i hvert fall ikke foretatt oss noe i denne saken foreløpig, sier operasjonsleder Ebbe Kimo.

Har du bilder eller informasjon om hendelsen? Tips oss! Send melding med kodeord «FF tips» til 2399.

foto
Mannen hadde svømt over 3 kilometer da han ble plukket opp midt ute på fjorden. Foto: Google Maps
foto
Foto: Stig Håvard Solum