Miljøagentene, Naturvernforbundet og Norsk ornitologisk forening har gått sammen om et prosjekt for å avhjelpe bolignøden hos en del av våre flygende venner.

Kjøttmeis, stær og tjeld

Prosjektet har fått navnet «Oppdrag fuglekasse» og går over tre år og det er myntet på barnefamilier og andre fugleinteresserte. Alle som deltok på fuglekasseverkstedet fikk materialer til en fuglekasse.

Fuglekasseverksted på Fosen Folkehøgskole.

- Formålet er å hjelpe fuglene med reirplasser. Mange hulrugere sliter fordi det er mangel på gamle trær med hull, forteller Jurgen Wegter fra Miljøagentene i Indre Fosen.

I år har prosjektet fokus på kjøttmeis, stær og tjeld.  De to førstnevnte er hulrugere, og i snekkerverkstedet på folkehøgskolen pågikk produksjonen for fullt da Fosna-Folket var innom.

Har ekorn i fuglekassen

- Jeg skal lage to, en med stort hull og en med lite hull. Kjøttmeisa skal bo i den med lite hull. Hjemme har jeg en med mellomstort hull, og der bor det et ekorn, forteller Ellie Klem Hasselvold på seks år mens hun er opptatt av å bore hull for spikrene før hun skal sette sammen fuglekassen.

Ellie Klem Hasselvold for hjelp av mamma Lena og pappa Johannes når hullene skal borres.

Et annet sted i verkstedet sitter Sigrid Bjørkli (8) sammen med mamma Liv Haugli på golvet og snekrer sammen en fuglebolig. Sigrid er litt beskjeden, så hun lar mamma Liv stå for praten.

- Hun skal lage en stærkasse, og den blir litt spesiell. Hun har ikke tenkt å ha noen bakvegg for hun skal feste den på vinduet slik at hun kan følge med på det som skjer i kassen, forklarer hun.

Registrer kassen

«Oppdrag fuglekasse» har som mål å få laget 1000 nye fuglekasser i år.

– Vi ønsker at alle registrerer fuglekassen sin. Det kan de gjøre ved å gå inn på hjemmesida til «Oppdrag fuglekasse» og registrere den. Da kan de gjerne legge inn et bilde av fuglekassen etter at den er hengt opp også, sier Wegter.

Fuglevenn Odd Rygh sammen med Ingvild Haga og Jurgen Wegter fra Miljøagentene i Indre Fosen.

Etter at fuglekassene var ferdige og hammeren lagt bort, kunne de unge boligbyggerne og deres foreldre høre Odd Rygh fortelle om kjøttmeis, stær og tjeld.