- Det store antallet eierløse katter på Fosen kommer av at folk ikke kastrerer dyrene sine. Det kan umulig stemme at alle som gir bort en kattunge til noen gir den bort til et godt hjem. Da ville ikke eierløse katter vært et problem. Vi hjelper til der vi kan i hele Fosen. Det er stor aktivitet fra Roan i nord til Indre Fosen i øst og Ørland og Bjugn i vest, sier Hege Terning i katter i hjertet.

I fjor tok Katter i hjertet imot 19 katter i mai, juni og juli. I år er tallet 78 for de samme månedene.

Organisasjonen søker derfor både fosterhjem, og kontakt med folk som ønsker å adoptere seg en kosekatt.

Chip

Terning forteller at de har bedt folk ta kontakt dersom de ser katter som ikke har eier, eller opplever situasjoner der de finner katter med skader.

- Vi har skaffet chip-lesere for å finne ut hvem som eier kattene. Det går ellers alltid an å ta med en katt til veterinær for at de sjekker etter chip gratis. Vi vil selvfølgelig oppfordre alle til å merke kjæledyrene sine så bortkomne dyr finner hjem til sine, sier hun.

- Ytterst få av de kattene vi finner har ikke chip, og da er det vanskelig å finne eierne.

Påkjørte dyr

Flere har fått øynene opp for katteorganisasjonen på Fosen. Det kommer stadig inn meldinger om påkjørte katter som er forlatt.

- Det er kjempebra at folk sier ifra. Det gjør at dyrene slipper å lide og vi finner eiere der det er mulig. Etter Dyrevelferdsloven er man er pliktig til å hjelpe ved påkjørsel. En katt går man ut og sjekker tilstanden til og tar kontakt med veterinær. For store dyr skal politiet varsles, sier Terning og viser til Dyrevelferdslovens paragraf fire der man plikter å hjelpe åpenbart skadde eller lidende dyr, sier Terning.

- I juli fikk vi beskjed om en katt som var etterlatt etter påkjørsel på Ørlandet. Den lå i en hjelpeløs tilstand og var bevisstløs. Uten chip tok det tid å finne eieren. Etter to uker på fosterhjem er katten både kommet seg og kommet hjem, sier hun.

Denne katten ble påkjørt og fikk et opphold i fosterhjem i et par uker før pus og eier ble gjenforent. Foto: Katter i hjertet

Varmen

Om sommeren er det både varmt, og mange reiser bort fra kjæledyrene sine under ferien.

- Vannskåler er viktig. Hus pus når du er bortreist også! Det er mange eierløse katter og de har hatt en tøff vinter med mye kulde. Nå har de hatt en tøff sommer med varme og tørke. Det viktigste er å si ifra når man finner en katt uten eier så det går an å få gjort noe med det, sier Terning.

Hun sier støtten de får fra veterinærene på Fosen er prisverdig.

- De er tilgjengelige utenfor åpningstid og er veldig behjelpelige. Det setter Katter i hjertet virkelig pris på.

Sosialisering

Nå er det stort sett fullt i fosterhjemmene organisasjonen har. Selv tar Terning hånd om 16 katter hjemme i Roan. Andre fosterhjem ligger fordelt mange steder på Fosen.

- Det er selvfølgelig viktigst at vi kan ta hånd om de dyrene vi tar inn på best mulig måte. Mange katter som har gått ute trenger oppmerksomhet for å bli sosialisert så de kan få et nytt hjem. Det kommer også til mange kull med kattunger, og det er viktig at de også får den hjelpen de trenger for å utvikle seg godt, sier Terning.

- Vi erfarer at noen utekatter som ikke har det godt inne. Det må hensynas. Noen katter må også få slippe de lidelsene. De aller fleste kattene blir ordentlige kosekatter, sier hun.

Kontrakt

Mange av de hjemløse kattene som får hjelp får også kattunger.

- Vi råder alle til å kastrere dyrene sine. For hunnkatter kan man gjøre det fra de er omkring to kilo tunge. For gutter bør katten være minst fire måneder, sier Terning.

- Dersom alle på Fosen hadde kastrert dyrene sine ville det hjelpe mye på situasjonen. Derfor sender vi med en kontrakt om at de som adopterer en katt fra oss skal kastrere dyret sitt før de blir seks måneder gamle. Det er en oppfordring vi kan gi til alle som gir bort kattunger også. Send med en kontrakt om kastrering, sier katteforkjemperen.

- Dyrevelferden er det viktigste. Der har vi alle et ansvar, sier Hege Terning.