– Ved en sammenslåing erstattes dagens to fylkeskommuner av en ny region som dekker hele Trøndelag. Det er de to fylkestingene som vedtar om fylkene skal søke Stortinget om å bli slått sammen. Utredningen om sammenslåing, samt denne intensjonsplanen, sendes på offentlig høring. I forkant av beslutningen vil det også bli gjennomført en innbyggerhøring i form av en opinionsundersøkelse i de to fylkene, heter det i «Intensjonsplan for samling av Nord- og Sør-Trøndelag fylkeskommune».

Se målene for en sammenslåing av fylkene i vedlagt faktaboks.

Navnet blir Trøndelag

Videre i intensjonsplanen går det fram at den nye regionens navn blir Trøndelag og at den folkevalgte enheten benevnes Trøndelagsregionen. Planen er at ordførerfunksjonen legges til Trondheim, mens fylkestingene går inn for at den nye regionens administrasjonssenter med rådmannsfunksjon legges til Nord-Trøndelag-kommunen Steinkjer.

– Et felles Trøndelag

Fylkespolitiker Torhild Aarbergsbotten (H) sier at hun er svært glad for at det er enighet om en intensjonsavtale.

– Skal Trøndelag bli sterkere i Norge, trenger vi å bygge en større og sterkere region med Trondheim som utgangspunkt. Et felles Trøndelag vil bli mer attraktivt for innbyggere og næringsliv, og er derfor et viktig grep for at Midt-Norge vil hevde seg i den nasjonale kampen om de kloke hodene og nye arbeidsplasser, sier Torhild Aarbergsbotten (H) fra Ørlandet til Fosna-Folket.

Rissa, Leksvik og Osen

Aarbergsbotten mener at det er viktig å få slått sammen trøndelagsfylkene med tanke på å få avklart problemstillinger for kommuner som er i sammenslåingsprosesser.

– For Rissa og Leksvik er fylkesspørsmålet ganske sentralt. Også for Osen, Malvik og Stjørdal, vil alternativene for å finne seg en «partner» nok bli annerledes om en får avklart at fylkesgrensen ikke er til hinder. Osen har for ikke mange år siden hatt folkeavstemning om fylkestilhørighet. Et felles Trøndelag vil kunne gi kommunen et større handlingsrom i videre diskusjoner om hvor de vil gå for å finne en kommune å slå seg sammen med, mener Høyre-politikeren.

– Nå håper jeg at vi kan få en god høringsprosess og komme i mål med et felles Trøndelag, sier hun.

– Regionhovedstad

Ørlending og fylkespolitiker Kirsti Leirtrø (Ap) mener at Trøndelag drar stor nytte av å slå sammen de to fylkene.

– Jeg synes at det er veldig bra at vi har klart å lande på en framtidsutsikt for et felles Trøndelag. Det er alltid sånn at når man kommer til fysisk plassering av ting, så kommer utfordringene. Men her synes jeg at vi har fått til en balansert løsning, som gjør at vi får til å tenke på Trondheim, men også distriktene. Trondheim må være en del av fylket, som en regionhovedstad. Skal vi sloss mot resten av landet så må det bli sånn, mener Leirtrø.

– Vi forventer at regjeringen kommer med større oppgaver, og nå rigger vi oss til for å være klare for det. Nå blir vi en sterkere stemme overfor sentrale myndigheter, sier Ap-politikeren.

Hun mener en sammenslåing av fylkene er utelukkende positivt for Fosen.

– Spesielt for Leksvik og Rissa. Dette gjør blant annet at kommunene slipper å tenke på fylkestilhørighet. I sammenslåingsprosessen mellom Leksvik og Rissa er det ikke bare fylkesgrensa som har vært utfordrende. De har hver sine videregående skoler med like linjer. I intensjonsavtalen er planen å slå sammen skolene til én, og det høres enda mer fornuftig ut nå.

Nasjonal transportplan

I intensjonsplanen er det forespeilet at sammenslåingen skal finne sted fra 1. januar 2018. Dét mener Ap-politikeren er realistisk å få til.

– Vi har jobbet så godt sammen over så langt tid, og vi ser at det nytter. Skal vi få gjennomslag nasjonalt må vi stå sammen, noe vi også har gjort før, sier Leirtrø.

Fylkespolitikeren viser blant annet til de felles innspillene til Nasjonal transportplan.

– Da har vi fått gehør for at E6 sør og elektrifisering av Trønderbanen er prioritert. Det har ikke blitt kranglet om midlene, og vi er blitt enige om rekkefølgen, avslutter Kirsti Leirtrø.

Leksvik kommune tilhører i dag Nord-Trøndelag, mens Åfjord, Roan, Rissa, Osen, Ørland og Bjugn tilhører Sør-Trøndelag. Foto: Terje Dybvik
Torhild Aarbergsbotten mener at det er positivt å slå sammen trøndelagsfylkene. Foto: Skjalg Ledang
– Nå blir vi en sterkere stemme overfor sentrale myndigheter, sier Ap-politiker Kirsti Leirtrø. Foto: Skjalg Ledang (arkiv)