- Takene tåler ikke ubegrensede mengder med snø. Hvis du ikke fjerner snøen, kan det i verste fall føre til at takene raser sammen, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i TrygVesta. Nå snør det mer enn på lang tid. Det innebærer en stor belastning for mange hytter. En kubikkmeter snø kan veie opp mot 300 kilo. Det betyr at et tak med 100 kvadratmeter snø veier rundt 30 tonn.

Måk snøen vekk

- Måk snøen vekk med én gang den kommer. Snø som ligger lenge blir tyngre på grunn av skiftende værforhold. Hvis det kommer mildvær etter et snøfall blir snøen mange ganger så tung som nysnøen, påpeker Stigum Olsen.Han legger til at store snømengder i tillegg til å belaste taket, også kan føre til store vannlekkasjer på hytta. Madsen legger til at klimaendringene har skapt behov for enda mer solide hytter i Norge.

- Endringene i klimaet vil skape et våtere og varmere klima også i høyfjellet, noe som igjen vil føre til større forekomster av tung snø.Dette kan øke behovet for forsterkede tak-konstruksjoner i hytte-Norge, sier Stigum Olsen. Han oppfordrer nå folk til å gå til anskaffelse av godt måkeutstyr og alliere seg med hyttenaboer dersom snømengdene er store, og dersom helsa ikke tillater at du krabber opp på taket selv.

Illustrasjons bilde