Foreldre oppfordres av Folkehelseinstituttet til å sjekke barna sine for lus hver måned - og sommermånedene er intet unntak. Oppfordringen fra Apotek 1 er derfor: Bli med i et krafttak mot hodelus. Sjekk alle barnehagebarn og skolebarn nå siste uke før skolestart!

- Hvis alle foreldre sørger for å sjekke barna nå før skoler og barnehager åpner igjen, kan vi kanskje få en tilnærmet lusefri start på skoleåret. Des flere barn som er lusefrie når skolen og barnehagene starter i august, jo bedre, sier kjededirektør og farmasøyt Margrethe Sunde.

Dette trenger du for å sjekke barna for hodelus Sunde, som selv er tobarnsmor, er klar til kamp mot hodelusa og har følgende oppskrift for å finne og fjerne lus og luseegg:

- Bruk en fintagget kam. Vær ekstra nøye rundt ørene, i nakken og oppover mot issen hvor det er vanligst å finne egg og lus. En grundig sjekk bør ta minst 15 minutter. Bruk gjerne tiden når barna sitter og ser på Barne-TV til å ta en sjekk eller inngå en "deal" med saftig premiering for de litt større barna, oppfordrer Sunde.

Dette trenger du:

* Fintagget kam* Håndkle (lyst)* Flaske med vann (bruk gjerne en spruteflaske for å spre godt, eller skyll hodet i dusjen)* Balsam* Lusemiddel (skal kun brukes ved påvist smitte)

Slik går du frem:* Legg et hvitt håndkle over skuldrene. Lus som faller ned på håndkleet, blir da lettere å oppdage. Luseegg kan sitte fast nederst på hårstrå som faller av.* Fukt håret godt, og bruk gjerne litt hårbalsam for å lette greingen.* Gre håret systematisk til hele hodet er gjennomgått, med rolige tak fra innerst ved hårfestet og helt ut i hårets lengde. Lusene vil falle ned på håndkleet eller klebes til kammen.* Undersøk både håndkleet og kammen underveis for lus og egg.* Dersom du finner lus eller egg - bruk lusemiddel umiddelbart* Håndkleet og kammen må vaskes ved 60 ºC eller fryses ned ved minimum -20ºC i minst fire timer for å drepe lus og egg. Det er viktig at dette gjøres mellom hver kjemming.

Hodelus smitter lett - sjekk alle nøye Hodelus forsvinner ikke av seg selv hvis de først har etablert seg i barnets hår. De smitter raskt andre familiemedlemmer og venner ved nær lek. Finner man lus eller luseegg bør derfor hele familien undersøkes og sengetøy vaskes og skiftes. Venner bør også informeres slik at de kan undersøkes. Like viktig er det at det kun er personer som har hodelus, som behandles med lusemidler. Dette er for å unngå resistens mot midlene.

- Hvis alle foreldre er påpasselige med å oppdage og fjerne hodelus før barna sendes tilbake på skolen eller i barnehagen slipper man forhåpentligvis at lusealarmen går. Så oppfordringen er klar - sjekk nå og bli med i et krafttak mot lus, sier Sunde avslutningsvis.

Hodelus. Foto: Wikipedia