Det er særlig i Finnmark det reageres. Både Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF)og rettighetshaverne frykter at næringa bringer med seg enda mer sykdom, lus og rømminger.

Resistensproblem

- Lusenivået i Finnmark og Troms er lavt og det er ingen resistensproblem. Kapasitetsveksten kan bidra til verdiskaping langs kysten av de to nordligste fylkene. En tilsvarende vekst blir ikke realisert i Sør-Norge og Nordland før lusenivåene her er innafor de grensene som myndighetene har satt, resistensutviklinga er under kontroll, og de iverksatte tiltakene har vist effekt, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen ifølge regjeringas nettsider.

Regjeringa har fått Mattilsynets velsignelse for MTB-veksten. Dette innebærer en samla kapasitetsvekst i landet på omlag 1 prosent. Berg-Hansen sier at kapasitetsvekst for resten av landet skal vurderes på nytt i 2012.

Hestehandel

Samtidig har regjeringa vedtatt å tildele fire nye konsesjoner, på grunn av rot rundt tildelinga av 65 nye konsesjoner i 2009: Fire oppdrettere mista konsesjonene som de først ble tildelt, fordi klagerunder viste at andre søkere heller burde fått dem. Saken er behandla med Trond Giske som settestatsråd, ettersom oppdrettsselskapet Sinkaberg-Hansen, der Lisbeth Berg-Hansen har eierandeler, var blant de berørte i prosessen.

En av konsesjonene tildeles i Hordaland og og to i Nordland - områder der lusesituasjonen og resistensproblemene er store og altså av et slikt omfang at sjøl Berg-Hansen mener det er uforsvarlig å øke produksjonen. I et forsøk på å sette miljøplaster på lusesåret, fordeler regjeringa 12 millioner av konsesjonsinntektene mellom Kyst- og Fiskeridepartementet og Miljøverndepartementet.

- Med denne satsinga forsterker vi miljøinnsatsen knytta til havbruk, sier Giske til regjeringen.no. Det er jo også en måte å se det på.

- Ansvarsløst

Noen som ikke er enige i Giskes realitetsbeskrivelse og regjeringas MTB-vekst i nord, er tillitsvalgte i NJFFs lokallag i Finnmark, som nylig var samla til konferanse i Alta.

– Det er tragisk og direkte ansvarsløst å åpne for mer oppdrett i Finnmark. Lakseelvene på Vestlandet er i ferd med å bli totalt ødelagte. Det samme kan skje i Finnmark, hvis det åpnes for enda mer oppdrettsvirksomhet, sier Terje Aslaksen til Altaposten.

– For mye oppdrett vil ødelegge villaksestammene. Ei slik fortetting som planlegges nå, vil føre til at både lakselus og sykdommer vil spre seg fortere. Istedenfor å kjøre "tut og kjør", burde man lært av det som har skjedd på Vestlandet, sier Per Holmstad, tidligere forsker ved Universitetet i Bergen.

Lukkede anlegg

Holmstad mener at lukka anlegg er eneste løsning for å få oppdrettsnæringa over i bærekraftig retning, og synes det burde være et krav om at alle nye konsesjoner skal inn i lukka anlegg. Han får støtte fra Miljøpartiet De Grønne som krever tette anlegg med rensing.

- Hvis regjeringa tror problemene med oppdrettsnæringa bare handler om lakselus, begår den en miljøpolitisk brøler. Oppdrettsnæringas bruk av åpne anlegg innebærer langt flere trusler, som rømminger, overgjødsling og andre sykdommer. I tillegg kommer den omfattende fôrbruken i oppdrett av laksen som rovfisk. Regjeringa avslører skremmende mangel på kunnskap, sier talsperson Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne til Kyst.no.

Oppdretterne jubler derimot over det de kaller for «kunnskapsbasert handlingsvilje».

Vekker harme

Også foreninga Lakseelvene i Finnmark (LiF) er kritiske til MTB-veksten, og sier at Fiskeriminsterens avgjørelse vekker oppsikt og harme i villaksmiljøene i Finnmark.

- Vi er redde for at situasjonen lenger sør vil komme krypende hitover når biomassen øker og det blir stadig mer oppdrett. Lakselusa er mobil og vil på sikt tilpasse seg klimaet også i Finnmark. Sånn som det er sørpå, er det stort sett de lokale forvalterne som må rydde opp etter oppdrettsnæringa. Det legges ned store ressurser i de enkelte elvene for å fiske opp oppdrettslaksen som rømmer. LiF mener avgjørelsa er uansvarlig så lenge det ikke er tufta på kravet om lukka og rømningssikre anlegg. Inntjeninga i næringa gjør at de har råd til dette, sier sekretær Egil Liberg i LiF til Finnmark Dagblad.

Norske Lakseelver (NL) mener Berg-Hansen med dette går imot sine egne utsagn. I et brev til NL for drøyt to uker sia, uttalte hun at lusenivåene måtte være innafor aksepterte grenser, resistensutviklinga måtte være under kontroll, og iverksatte lusetiltak måtte ha vist effekt.

- Lusetallene er riktignok under grensenivåene lokalt, men de to andre momentene er ikke på plass. Lusenivået i Finnmark har ligget over fjorårsnivået i hele år, og er nå 30 prosent høyere enn på samme tid i år. Det er svært kortsiktig politikk å flytte problemene med lus og rømming i Norge nordover, sier daglig leder Torfinn Evensen i ei pressemelding fra NL.