Klatrekompisene Stian Ugelstad fra Ørland og Torje Stenkjær fra Leksvik har besteget den islagte fossen Bjønnåa i Leksvik kommune.

– Det var spennende og artig å forske ut noe nytt. Det var et fint skue fra fossen og ut over fjorden, forteller klatrer Stian Ugelstad, som opprinnelig kommer fra Kristiansund.

Førstebestigning?

Ugelstad forteller at de visste lite om fossen som klatreobjekt før de startet på etappen opp stupbratte Bjønnåa.

Han sier at de ikke har klart å finne informasjon om andre som har besteget den islagte fossen. Selv om han mener at det ikke er usannsynlig at klatrekompisene var de første som kom seg opp, vil han foreløpig ikke kalle klatringen i januar for «førstebestigning».

Sett denne? Se Bjønnåa fra lufta

De navnga klatreruta «Bjønnåa direkte».

– Fossen er ganske stor og massiv, så det var mulig å velge forskjellige vanskelighetsgrader. I og med at det var førstebestigning for vår del, så valgte vi å legge linja midt i hovedfallet. Det var ikke den letteste linja, men vi følte at det var riktigst. Isen virket trygg og god, så det var en glede å gjennomføre.

– Risiko

De måtte klatre cirka 150 meter for å komme opp til toppen.

– Det er en risiko med all isklatring. Sånn som vi vurderte det den dagen, så var isen trygg og fin hele veien opp og hadde godt feste i topp og bunn, forteller Ugelstad.

Også i fjor var de to erfarne klatrerne en tur i området.

– Det var en rekognoseringstur, og da klatret vi bare litt i siden av fossen ettersom forholdene ikke var så stabile i hovedfallet.

Ber om tips

Nå håper Ugelstad at noen kan komme med flere tips om potensielle klatresteder på Fosen om vinteren.

– Det hadde vært artig å høre om flere steder.

I tillegg håper han å komme i kontakt med flere klatreentusiaster.

– Jeg vurderer å starte Ørland klatreklubb, avslutter Stian Ugelstad, som er utdannet klatreinstruktør.

Har du tips til andre mulige steder man kan isklatre på Fosen? Kom med ditt forslag i kommentarfeltet eller send e-post til redaksjonen@fosna-folket.no.

Stian Ugelstad (til venstre) og Torje Stenkjær under klatreturen opp Bjønnåa. Begge er erfarne klatrere. Foto: privat
Foto: Stian Ugelstad
Slik ser Bjønnåa ut når fossen ikke er islagt. Foto: arkiv