- Salget har tatt helt av, sier daglig leder Gunn Kristin Ørsleie ved Ørland kultursenter. Det hun sikter til er pepperkakeformen med fasong som kampflyet F-35.

La seg flat

Regjeringen høstet sterk kritikk etter at den publiserte et bilde av pepperkakebaking på Instragram med kampflyformen som Ørland kommune lanserte før jul i fjor. De kritiske røstene fikk regjeringen til å legge seg flat, og beklage at man hadde brukt et kampfly som form til julebaksten. Saken fikk stor oppmerksomhet i media, noe også Ørland kommune og Ørland kultursenter har fått merke.

Det er Ørland kultursenter som står for salget av pepperkakeformen, og der har man nærmest druknet i henvendelser fra fjern og nær fra folk som ønsker å sikre seg den spesielle kakeformen.

Spørsmål fra USA

- Vi har fått henvendelser helt fra USA fra folk som ønsker å kjøpe F-35-formen, sier Bente Eli Halsen ved Ørland kultursenter.

Kultursenteret er vant til at kundene som ønsker å kjøpe produkter kommer til skranken. Med strømmen av pepperkakeform-kunder som ønsket å få den tilsendt oppsto det utfordringer både i forhold til bestillinger og betalinger.

HAR DU LEST DENNE? Hallgeir lot gjestene fra Stortinget spise kampflyet F-35

Løsningen ble at man opprettet en egen nettbutikk der kunder uavhengig av bosted kan betale samtidig spom de bestiller. Nettbutikken tilbyr, så langt, kun en eneste vare, nemlig kampflypepperformen.

Lages i Sverige

Da idéen til formene oppsto i fjor måtte kommunen finne en produsent av pepperkakeformer som kunne lage de etter mal av kampflyet F-35. Produsenten fant de i Sverige.

Nærmer seg 2000 solgte

Det første partiet på 500 former nærmest fløy ut døra ved Ørland kultursenter. Neste parti med like mange former ble også utsolgt. Til jul i år ble det bestilt ytterligere 1000 kampflyformer, men både Ørsleie og Halsen erkjenner at man takket være regjeringens Instagram-stunt nok blir utsolgt før jula kommer. Med den nyopprettede nettbutikken har salget virkelig tatt helt av.

Dette er pepperkakeformen som skal bidra til å skape blest om kampflybasekommunen Ørland. Foto: Skjalg Ledang