Jim Falldalen startet i fjor et bloggprosjekt han kalte «Fra tjukkas til kjekkas». Meningen var å la leserne få ta del i Jims vektnedgang, som skulle foretas på en naturlig måte ved hjelp av et sunt kosthold og mosjon.

Det viste seg å være vanskeligere enn han hadde trodd.

Jojo-effekt

- Det gikk med meg som med mange andre, det ble en jojo-effekt. Man kan vel trygt si at jeg feilet der, forteller han.

Nå har Jim nylig foretatt en gastric bypass, en slankeoperasjon som kobler ut 95 prosent av magesekken.

Grunnen til at Jim valgte å ta operasjonen var at han så hvor godt det har fungert for hans nabo i Kristiansund, som har vært gjennom samme operasjon som den Jim nå har fått utført.

- Han ble operert for tre år siden, og veide over 150 kilo. Nå er han noenogsytti kilo, i god form og har ikke hatt noen komplikasjoner etter operasjonen, forteller Falldalen.

Jim innrømmer at han var veldig skeptisk til en operasjon, men at han tilslutt havnet på at fordelene ville være flere enn ulempene. Han hadde en BMI (Body Mass Index/Kroppsmasseindeks) på over 50, og veide 162 kilo.

- Lurte på hva han var lagd av

- Jeg likte ikke tanken på at noen skulle fikle inne i kroppen min. Men så satt jeg oppe på verandaen min og så ned på den overenergiske naboen min og lurte på hva han var lagd av. En dag inviterte de oss over, og da fikk jeg høre om operasjonen og om hvor bra alt hadde gått, forteller Falldalen.

Naboen lovet også å hive seg med å være psykisk støtte for Jim dersom han valgte å gjennomføre en operasjon

- Når du er så stor, blir alt et tiltak. Alt er tungt, forteller Jim, som selv la seg under kniven i Riga 1.desember.

Før operasjonen måtte han «slanke levra», ved hjelp av lavkaloridiett. Da gikk Jim ned fra 162 kilo til 152 kilo på tre uker.

- Den siste uka før operasjonen fikk jeg spise som normalt, men da merket jeg hvor fort kiloene kom tilbake, forteller Jim.

Jim sammen med legen som opererte ham. Foto: Privat

Deler erfaringene åpenhjertig

Jim forteller at det er ikke lett å gå ned i vekt for egen maskin når man veier så mye, så for ham ble en operasjon løsningen.

I dag angrer han ikke på valget. Han har også valgt å blogge om sin opplevelse og reisen nedover i vekt, og håper at han ved å dele sine erfaringer rundt operasjonen kan være til hjelp for andre som er i samme situasjon.

- Du deler jo åpent dine tanker og erfaringer gjennom hele prosessen, hva er årsaken til at du har valgt å gjøre det?

- Jeg eier jo ikke skamvett, så for meg koster det lite å være åpen om dette. Men hovedgrunnen til at jeg gjør det er at jeg tror det er mange flere som vurderer en operasjon men som ikke tør på grunn av alle historiene man hører om at det går galt, om komplikasjoner som oppstår. Jeg håper at jeg ved å dele mine erfaringer kan være til hjelp for de som er i samme situasjon, sier Falldalen.

Klær største utfordring

Jim har masse selvtillit, og forteller at det ikke spiller noen rolle for ham om resultatet blir at han tilslutt havner på 120 kilo eller 80 kilo.

- Jeg elsker meg sjøl uansett, jeg bryr meg ikke om hva folk synes. Men hvis operasjonen kan gjøre at jeg slipper å spise blodtrykksmedisiner, og at jeg kan gå en vanlig butikk å kjøpe meg fine klær i størrelse XL så er jeg fornøyd. Jeg liker å kle meg fint, og det er vel den største utfordringen jeg har hatt med å være så stor, det er ikke lett å finne klær, forteller Falldalen.

- Hvilke tanker har du gjort deg om eventuelle komplikasjoner og hvordan føler du deg nå etter operasjonen?

- Det har gått veldig bra. Jeg har valgt å ta operasjonen privat hos en klinikk utenfor Riga, og får god oppfølging. Jeg har gått gjennom et norsk firma som har sendt nesten 1000 nordmenn dit til gastric bypass, og de har en veldig lav prosentandel med feil og komplikasjoner knyttet til operasjonen. I etterkant av operasjonen så har jeg selvsagt følt meg litt mørbanka, det verste har vært luftsmerter men det har ikke vært verre enn at jeg tåler det godt.

- Leser om det som går galt

Jim mener at de historiene man oftest får høre om er skrekkhistoriene, eksempler på at det har gått galt. Det er også litt av årsaken til at han velger å være åpen om sin historie.

- Man leser jo om det som går galt, men sjelden får man høre om solskinnshistoriene og eksempler på at det har gått bra. Jeg ønsker å dele min historie og kommer også til å fortsette med å dele på bloggen min litt om kosthold og andre ting som opptar meg, forteller han.

Jim er glad for at han har hatt gode støttespillere, og særlig kona Jannicke får skryt.

- Hun har støttet meg hele veien, en støttende partner har vært helt avgjørende for meg. I tiden etter operasjonen kan jeg heller ikke løfte så tungt, så det har vært ekstra fint å ha ei dame som er handy.

- Går riktig vei

Det Jim ser aller mest frem til nå er å få litt mer energi, orke å gjøre ting og kunne ta med ungene ut på skitur og andre aktiviteter.

-Jeg er allerede nede i 143 kilo, det går riktig vei. Jeg er glad for at jeg valgte operasjonen, og jeg vil også anbefale det til alle i samme situasjon som har prøvd å gå naturlig ned i vekt uten å lykkes. Hvorfor skal man rote bort livet som overvektig når man kan gjøre noe med det, sier Jim.

(Hvis du vil lese mer om Jims erfaringer rundt operasjonen kan du gå inn på barejim.blogg.no)

Slik så Jims mage ut etter operasjonen. Foto: Privat