- Jeg synes det er fantastisk å bli invitert til å spille på en festival som dette. Det betyr at noen liker det jeg gjør og har tro på det. Det eneste jeg vet er at jeg skal gjøre så godt jeg kan for å innfir, sier Ole Paus til Fosna-Folket.

I dag lanserer Stokkøya festival de siste av sceneinnslagene for den aller første festivalen, som går av stabelen 29. og 30. juni.

Der finner vi blant annet Ole Paus som gleder seg til å komme til Åfjord igjen.

- Ikke julekonsert

For et par år siden spilte Paus julekonsert i Åfjord. Nå er han tilbake, men sier det ikke har noen påvirkning på at han takket ja til å spille på en helt ny musikkfestival.

- En festival er ikke noen julekonsert. Det er ingen høytid å gjemme seg bak. En festival er som en stor hjemme alene-fest som blir til etter hvert som gjestene kommer. Man må mene noe konkret med det man gjør. En festival skjer der og da, sier Paus.

- Jeg gleder meg mye og er fryktelig stolt av å få spille på festivalen.

Øver mye

Paus sier han øver mye.

- Jeg vil ha størst mulig repertoar å velge blant. Det går ikke an å planlegge et sett lenge før en festival. Det må man ta når man føler på stemningen der og da, sier han.

Da er det nok å velge i, når man har en karriere på 48 år bak seg med over 30 album på samvittigheten.

- Du kan vel velge og vrake i spillejobber.

- Jeg opplever det ikke sånn. Hver konsert og hvert publikum er noe nytt. Jeg er blitt flinkere til å spille gitar etter hvert, men jeg spiller mye den samme musikken. Jeg er like nysgjerrig, like mye i live og like glad i å spille nå selv om jeg er blitt eldre, svarer trubaduren.

Ekstradag

Paus sier han har lyst til å være i Åfjord mer enn bare for selve konserten.

- Motorpsycho spiller dagen etterpå. Det er ikke ofte man får sjansen til å høre dem i Norge. De spiller mest ute i Europa. Det er utrolig flott med festivaler av denne typen som får samlet mange, sier han.

- Det er jordnært så alle må være seg selv. Man kan ikke spille en rolle og late som. Man må være den man er, så får det bære eller briste, sier Paus.

Ønskefestival

Festivalsjef Thomas Ryjord sier det er få billetter igjen til festivalen.

- Det er et par hundre festivalpass igjen, under 250 billetter igjen til fredag og under 200 til lørdag. Responsen vi har fått og forhåndssalget har oversteget forventingene våre, sier han.

- Vi har samlet sett over 1000 forespørsler fra artister som har hatt lyst til å komme. Det har vært en jobb å sette sammen programmet. Veldig mye av ønskelisten vår for det første året har kommet på plass, forteller Ryjord.

Mer enn musikk

Nå er hele sceneprogrammet offentliggjort. Det er også kortfilmprogrammet og litterære programposter.

- Men Stokkøya festival er mer enn sceneinnslag. I løpet av mai skal vi slippe flere programposter i tilknytning til mat. Det blir også mulighet for publikum å være litt turister, og å lære noe nytt, sier Ryjord hemmelighetsfullt.

- De aller fleste kommer til å være der hele helga, så da blir det festivalstemning. Vi har solgt billetter i stort sett alle kommunene i Trøndelag, rundt ti prosent i østlandsregionen og en del til utlandet også. Spredningen er stor og mange fosninger virker å sette pris på artister som ikke har spilt på Fosen før, sier festivalsjefen.

Oppfordring til Åfjordingene

Det krever sin kommune å være vertskap for en stor musikkfestival med mange tilreisende i forhold til befolkningen.

- Min oppfordring til Åfjordingene er følgende: Hold ut! Ikke forandre dere, sier Ole Paus.