Leder i ungdomsrådet i Indre Fosen, Hanne Aune, synes kurset var både interessant og lærerikt.

– Vi i ungdomsrådet synes det var så artig å få gjennomføre dette matambassadørkurset med Rune Sandø.  Vi lærte utrolig mye nytt om mat. Alt i alt et veldig interessant kurs, som vi tenker vi kan gjennomføre med neste års ungdomsråd også, sier Aune.

Anbefalt

Unge Kokker er en ideell organisasjon som arbeider med å fremme kreativ, spennende og sunn matlaging blant ungdom. Gita Aspen Killtveit i Unge Kokker forteller at de har hatt tre kurs i Indre Fosen. Alle ledet av Rune Sandø. Aune sier hun anbefaler andre ungdommer at de melder seg på og ber om å få kurs.

– Matrettene vi lagde,  blant annet laksetaco, smoothie, tortillapizza og en rekke supper smakte helt fantastisk, sier Aune.

– Kursene er gratis, og alle slags ungdomsorganisasjoner, lag og forening kan melde seg på. Kravet er at de stiller med ei gruppe på minimum tolv stykker, sier Aspen Kolltveit.

Kokken

Unge Kokker tilbyr kurs, foredrag og læringsmateriell til voksne som arbeider med barn og unge.  De driver også opplæring i behandling, oppbevaring av råvarene samt at de lærer bort hvordan en lager mat med en spennende vri av overskuddsmat.

– Dette med å lære ungdommen om økonomi er viktig. Vi pleier å si at de må lære seg det slik at de får mer penger til å ha det artig i helga, sier Sandø.

Tre kurs

Det første kurset Sandø holdt var for ungdommene i ungdomsrådet.

– Han er en erfaren og dreven kokk, sier Aune.

Sandø er godt fornøyd med sine unge elever.

– Det er helt strålende. De gjorde et utmerket arbeid, sier kokken.

Hensikten med dette kurset var å sette dem i stand til å lære bort sunn matlaging for andre ungdommer. Sandø sier det er en del av strategien å treffe ungdommen slik at de tidlig legger seg til sunne matvaner.

Rett inn

Aune sier at de fikk flere forespørsler om å få delta på kurs enn de hadde plasser. Det andre kurset var et sushikurs, og dette ble en suksess. Sandø hadde sitt første sushikurs i Trondheim, og der var jubelen like stor blant ungdommen.

Forleden kom det fram i nyhetene at ungdom i Norden har et sunnere kosthold enn ungdom rundt Middelhavet, der den famøse middelhavsdietten trasdisjonelt har gjort folk sunnere enn her i nord. Sandø sier satsning på kosthold og livsstil er noe som har stor støtte fra Fylkesmannen. Sunn mat er bra for folkehelsa.

– Derfra heter det at dette skal prioriteres, sier kokken og ungdomskoordinatoren.

Sjølberging

Det siste kurset de gjennomførte var hybelmatkurs.

– På dette kurset lærte vi om sunn og enkel mat man kan lage når man flytter for seg selv.  Dette kurset var intet unntak, vi lagde veldig flott og smakfull mat.  Vi trur virkelig at mange av de som deltok kommer til å få bruk for det de lært på dette kuret seinere i livet, sier Aune.