- Ære være til alle de besøkende og alle de frivillige som trosser værmeldingen og stiller opp for å skape liv i gata under Ørlandsdagene og Ørland sparebank cup. Når det er så mange tilreisende som kommer, har vi en gylden mulighet til å vise frem mangfoldet Ørland har å by på, og hvem vi er. Det er en stor lokal dugnad. Tross farevarsel om ekkelt vær, stiller så mange opp, sier Silje Nesset, leder i Ørland næringsforum.

Det er en risikosport å arrangere utearrangement i Trøndelag.

Når gradestokken så vidt kryper over titallet, og millimeterne høljer ned litt sidelengs, påvirker det naturlig nok oppmøtet.

Frafall

En del av de faste utstillerne på Ørlandsdagene falt fra i siste liten, etter at værmeldingen var kommet.

Andre rigget seg ekstra til.

- Når vi så været som skulle bli, måtte vi skaffe skikkelige telt om det skal gå an å sette seg ned og kose seg skikkelig med silda, sier Alexander Grøntvedt i Grøntvedt Pelagic.

De hadde fått på plass robuste telt med vegger for å sikre tradisjonen med gratis sildeservering.

- Rundt regnet går det nok med mellom tre og fire hundre kilo sild i dag, og hundre kilo poteter. For oss er det artig å gi ut sild så folk får prøvd det selv om de kanskje ikke har turt å kjøpe selv. Kanskje får de litt mersmak og oppdager noe nytt, sier Grøntvedt.

- For oss er det artig å kunne bidra til god stemning.

Sildebord i skikkelig telt. Foto: Jakob Ellingsen

Mat

Vidar Hovden Knutsen var på plass for å vise frem gårdsmat sammen med Roy Hovde, Joar Grande og Inger Murvold Knutsen. De hadde lånt med seg to av Andreas Ledsaaks kalver. Sau, esler og kalvene trakk mange, spesielt av den yngre garde.

- For oss handler det om å vise frem noe av det vi er veldig flinke til på Ørlandet. Det er mat, sier Knutsen.

Det bugner på grønnsaksbordet selv om sommeren har vært tørr og tøff.

- Så fikk vi nedbør for fjorten dager siden. Da var gulerøttene veldig små for eksempel, men har fylt seg skikkelig ut sier Hovde.

Boden med discgolf Foto: Jakob Ellingsen

Ny scene

Under en idrettsturnering for barn, er det kanskje ikke så rart at boden med Discgolf også fikk mange besøkende.

Samtidig som parkeringsplassene var fulle, hadde nok de fleste søkt tilflukt inne.

Flere fant veien til åpning av Ørlandets nyeste utescene, Meierikroken, som ligger inne langs veggen til Meierigården.

- Brekstad og bebyggelsen kom etter meieriet. Som overalt i Norge var meieriene møtestedene. Nå får vi en ny møteplass i Brekstad, elle rer den ny? Den vil glede masse, sier Knut Sigurd Ljøkelsøy som talte under åpningen.

- Kanskje vi skulle fått på plass en graffitivegg også? Man var ute med graffiti tidlig på Ørlandet. Klokkeren var aktiv i å få på plass meieriet på Brekstad, som åpnet i 1878. En morgen etter at meieriet hadde blitt åpnet sto det skrevet på veggen «Meieriet blir bygdens ruin, og skylden er klokkerens.»

Så ble scenen åpnet med musikk, sang og dans i regnet.

Rett antrekk for uteaktiviteter på Ørlandet denne helga. Foto: Jakob Ellingsen