Kirka, som ifølge Riksantikvaren har hatt vernestatus listeført siden 2001, finner vi i Høybakken i Bjugn. Det er en av grendene som fram til 1964 tilhørte Stjørna kommune.

«Parti av Höibakken» har fotograf T. Næss trykt på dette postkortet. Høybakken skriver vi i dag, og det mest kjente bygget her, Hegvik kirke, ses litt til høyre i midten. Kortet gikk i postgangen i 1944. Foto: T. Næss

Gråstein, leire og kalk

Daværende Skjørna kirke, også skrevet med skrivemåtene Skjørn og Stjørn, er ført opp med gråstein, leire og kalk som byggematerialer. Kirka ble tegnet av arkitekt Christian Heinrich Grosch fra Kristiania – i dag Oslo. Ifølge Wikipedia var Grosch Norges fremste og mest produktive arkitekt i første del av 1800-årene, og han tegnet flesteparten av de offentlige bygningene i den nye hovedstaden Christiania. Han var stadskonduktør, tilsvarende byplansjef, i Christiania.

Vigslet 1958

Hegvik kirke ble vigslet i 1858. Arkitekt John Tverdahl ledet restaureringsarbeider som ble utført i 1932 - 1933. Kirka var også gjennom ei restaurering i 1983, ifølge Wikipedia. De utvendige grunnmålene er 23 ganger 14 meter. Murene er i tykkelsen 1,6 og 1,3 meter.

Fra oven i 1985 framsto Høybakken på denne måten. Hegvik kirke ses i nedre del av bildet. Foto: Fosna-Folkets billedarkiv

«Ei av dei vakraste»

I Norges bebyggelse fra 1957 beskrives Stjørna kirke på følgende vis:

«Soknets hovedkyrkje står på Hegviks grunn i Høybakken. Det er ei steinkyrkje bygd i Håkonshall-stil i 1858. Den vart omvølt i 1935 og er ei av dei vakraste kyrkjene i Fosen. I 1908 vart Ramsvik kapell innvigd til kyrkjeleg bruk. Det er oppført av folket i Indre Stjørna, men kommunen har gjeve kapellet god støtte. Husmorlaga har gjort mykje for å gjera kapellet vakkert.

Forutan gravplass ved Hegvik kyrkje er det hjelpegravplassar på Husby og Frengen. Baptistane har sitt eige samlingshus i Råkvåg. Dessutan er det bedehus i Fevåg og på Høybakken ...»