– Hittil i år har antall søknader om billån økt med 23 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, sier salgssjef Jørgen Rui i Elcon Santander, som finansierer drøyt 50 000 bilkjøp årlig.

Han tolker økningen som et klart tegn på at flere enn før vurderer å kjøpe seg bil.

– Krisen vi er inne i forsterket seg jo gjennom 2008, og de siste månedene av året var knusktørre i bilmarkedet. Sammenlignet med i fjor høst går låneinteressen nå virkelig bratt oppover, sier Rui.

Når flere innvilges lån, vil det snart gi positive utslag på salgsstatistikken, tror han.

Tidlig signal

– Det er mange som sjekker lånemulighetene før de for alvor begynner å kikke på aktuelle biler. Derfor kan dette være et tidlig signal om at det vil begynne å løsne litt i bilmarkedet igjen, sier Jørgen Rui i Elcon Santander.

Også bilforhandlerne merker de første tegn på det som kan være en vårløsning for salget.

– Siden nyttår har det vært langt flere bilkunder innom forretningen enn det var i fjor høst, sier Roger Øverbye, daglig leder i Bergheim Auto-Salg Oslo AS.

Firmaet selger rundt 400 nye og brukte biler årlig. De siste månedene av 2008 var aktiviteten svært liten.

Tror det snur

– Når går det veldig i rykk og napp. Nylig solgte vi åtte-ni biler i løpet av to dager. Andre dager er det mer stille. Men det er tydelig at stemningen er i ferd med å snu, sier Øverbye.

Han tror tendensen vil gi seg utslag i bedre salgstall for bilbransjen i løpet av våren.

– Da vil folk flest ha begynt å merke at rentenedgangen gir dem romsligere økonomi. Det er mange som har utsatt planene om bilbytte på grunn av økonomisk usikkerhet. En god del av dem vil trolig gjøre alvor av planene de neste månedene, sier Roger Øverbye.