En svært kald start og slutt på 2010, førte til rekordmange vann- og frostskader i norske hjem. Statistikk fra Gjensidige viser en økning på 129 prosent fra 2009 til 2010 i Sør-Trøndelag.

Beregninger fra Gjensidige viser at erstatningskostnadene etter vann- og frostskader i 2010, passerte 412 millioner kroner for forsikringsbransjen i Sør-Trøndelag.

- Fjoråret ble ekstra ille med en uvanlig kald vinter. Våre beregninger viser at det ble meldt rundt 6300 vannskader til forsikringsselskapene i Sør-Trøndelag. Dette er høyere enn noen gang, sier informasjonsrådgiver Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Eklo påpeker at vannskader på vinteren oftest skjer når beboerne er bortreiste og bygningen står tom, uten tilstrekkelig oppvarming.

- Det typiske scenarioet er at i kuldeperiodene fryser vannet og rørene sprekker. Når været blir mildere igjen, tiner isen i de ødelagte rørene og vannet fosser ut. Det er en gjenganger at folk ikke stenger hovedstoppekranen eller har på for lite varme når de reiser bort, sier Eklo.

Bedre på skadeforebygging

Gjensidige opplever likevel at folk har tatt lærdom av fjorårets kuldesjokk.

- I fjor ble det gitt redusert erstatning i 10 prosent av skadesakene, stort sett på grunn av at folk hadde vært uansvarlig. Dette er nå redusert til et minimum. Under en prosent av sakene har ført til redusert erstatning hittil i år, sier Eklo.

Omtrent 80 prosent av skademeldingene på bolig som kommer inn til Gjensidige er relatert til vannskader.

- Når vi vet at vann er den klart vanligste årsaken til skade på boligen, kan installering av vannstoppventil være en svært god investering når uhellet først er ute, sier Eklo.

Enkle råd for å unngå vann- og frostskader

  • Hold god innetemperaturen - aldri under 10 grader celsius på vinteren.

  • Steng stoppekranen skal du forlate boligen/hytta for en periode.

  • Steng luker, ventiler og vindu i nærheten av vannledninger.

  • Innstaller vannstoppventil. Den slår av vannet automatisk ved en lekkasje.

*Forsikringsavtalen pålegger eier å holde bygningen tilstrekkelig oppvarmet for å hindre at vannrør kan fryse. I fritidsbolig/hytte skal hovedstoppekranen alltid stenges når du reiser fra bygningen for mer enn tre døgn.