Det er Joar Birkelund på Opphaug som har bidratt med avisutklippene vi her presenterer. De stammer fra Dagspostens utgave av 25. november 1920. Avisa kom han tilfeldigvis over ved Kjeungskjær fyr forleden.

Stor

Dagsposten, som var en dagsavis, ble utgitt i Trondheim i perioden fra 1877 til fredsvåren 1945. Gjennom nesten hele denne epoken var avisa byens største. Som NS-organ under 2. verdenskrig, så man ingen annen mulighet enn å komme med en sisteutgave 8. mai i -45. Opplaget var da på i overkant av 18.000 eksemplarer.

Jungfrau

Begrepet jomfru har ikke bare med jomfrudom å gjøre - altså det å være seksuelt uberørt. Ordet har sin opprinnelse i det tyske «jungfrau», som oversatt henviser til en ung kvinne eller frue.

I Norden tok man i bruk begrepet i middelalderen. Her ble det tolket som en betegnelse på en fornem pike eller uberørt jente, jamført med jomfru Maria. Over tid ble det også benyttet som en tittel på ugifte damer i adelen og unge, borgerlige jenter. Det hadde nesten en synonym betydning med den senere frøken-betegnelsen. Også frøken har for øvrig et tysk opphav - det i ordet fräulein.

Andre tolkninger

Av andre betydninger som ordet jomfru har hatt/har, har Wikipedia med følgende:

* Kvinnelig hushjelp, serveringsdame og lignende på 1800-tallet, nå kun i ord som koldjomfru og husjomfru

* Kiste med pigger på innsida brukt som torturredskap i middelalderen, også kalt jernjomfru

* Stamperedskap til bruk for eksempel ved brolegging

* Rund trekloss til tau for stramming av vant og barduner på seilskip

* Stjernetegnet Jomfruen

* Grafisk figur omtalt som Jomfrua

* Jomfru (gammel måleenhet for volum)

Bidrag til "Gammeldagen" sender du på mail til: terje.dybvik@fosna-folket.no Post: Fosna-Folket, 7129 Brekstad

Lørdagsjomfru søkes til slakterforretning.
Dagsposten ble utgitt i Trondheim fra 1877 til mai 1945.
Jægtskibbat etterlyses.
I oversikten over lysninger til bryllup finner vi et par fra Ørlandet: kaiarbeideren Karl Ludvik Karlsen Fagervold og tjenestepiken Jenny Gurine Jenssen. Noen som vet noe mer om dette paret?
Svenska Klubben forbereder seg til julefeiring.