– Brå overgang fra kulde til sommervarme har virkelig satt fart på plantene. Veksten er uvanlig kraftig nå, sier forsker Jan Netland ved Bioforsk Plantehelse.

På grunn av vår nordlige beliggenhet har vi en mer intensiv vekst på våren enn de fleste andre land. Det er både til glede og ergrelse for landets hageeiere.

– Jeg vil beskrive jobben med å følge med ugresset akkurat nå som hektisk. Vi er omgitt av mange frø i jorden, som bare venter på varme og fuktighet for å spire. I år har denne kombinasjonen vært ideell for rask vekst, sier planteforskeren.

Derfor skyter det opp ugress på mange steder, som i blomsterbedet, i plenen, mellom steinhellene i oppkjørselen, og det skjer raskt.

– Ønsker man å bruke sprøytemidler som tar røttene, bør det gjøres nå som ugresset er i god vekst, sier Netland.

Kommer igjen

En effektiv, men samtidig tidkrevende metode for å fjerne løvetann, er å bruke en løvetannklo og dra opp hele planten med rotsystem.

– Løvetann i plen kan også bekjempes med plenrens som går helt ned i roten og dermed tar hele planten, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

I oppkjørsler og på gårdsplasser stikker det ofte opp mange slags ulike vekster der man minst ønsker det. Dette er i hovedsak vekster av frø, og det vil stadig spire nye frø om man ikke fjerner matjorda.

En del vekster vil spire gjennom hele sommeren, selv om man svir av bladene med tradisjonelt ugressmiddel, eller fysisk fjerner synlige skudd.

– De siste somrene har vært uvanlig fuktige, og det har også gitt ugress bedre vekstvilkår, sier Jan Netland i Bioforsk Plantehelse.

Sprøyteråd

For hageeiere er ugressbekjempelse en evig kamp som varer gjennom hele sesongen, men den kan gjøres lettere.

– Du kan risikere at ugress vokser opp igjen åtte ganger fra samme plante gjennom sommeren.  Vi har utviklet og fått godkjent et ugressmiddel, Keeper L, som holder ugresset borte og hindrer frø i å spire i inntil fire måneder, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

Middelet bør benyttes nå, mens ugresset er i god vekst.

– Unngå å bruke ugressmiddel midt på dagen, i sterk sol. Det beste er å påføre det på morgen eller kveld. Ideell temperatur er 10-12 grader. Det bør ikke regne eller være for mye vind.

Dette middelet fjerner hele ugresset, inkludert rotnettet.