– Å komme inn i stortingssalen er en stor og ærefull følelse. Det er med ydmykhet man er en del av nasjonalforsamlingen og får lov til å drive politikk på et slikt nivå, sier Karianne O. Tung (Ap) som nå har hatt sin første uke på Stortinget.

– Den første uken har i stor grad dreid seg om å finne frem og å finne seg til rette. Jeg kom ned til Oslo som stortingsrepresentant første gang forrige mandag hvor vi i Arbeiderpartiet hadde et gruppemøte. Der fikk vi hilse på hverandre, nye og gamle representanter. Samme dag fikk jeg også utdelt en hybelleilighet på 44 kvadrat som var møblert, men uten noe som helst av annet innhold, forteller Karianne, som dermed måtte ut på shopping i hovedstaden allerede første dag.

Første møte

Dagen etter hadde Stortinget sitt første møte hvor valgoppgjøret fra alle fylkene ble levert til godkjenning.

– Resten av uka har dreid seg om opplæring om hvordan saksgangen fungerer på Stortinget, hva kan man be om utredninger på, hvordan kler man seg, snakker og forholder seg. Hvordan tar man i mot besøk og så videre. Ganske nyttig for ei som er såpass skårunge i denne sammenhengen, sier hun.

Stortingsåpningen

Mandag ble det valgt presidentskap og så var det klart for den høytidelige åpningen av Stortinget.

– Man klarer egentlig ikke helt å forestille seg hvordan dette foregår før man er der. Jeg var på plass i finstasen, en sort kjoledrakt med pensko, og i god tid før åpningen. Alle får lov til å ha med seg sin egen gjest til åpningen, og siden familien min ikke hadde anledning i år, ble ei god venninne fra Oslo med, forteller Karianne Tung.

Åpningen er en veldig staselig og formell seremoni med alle tre statsmakter tilstede. Kongen leser regjeringens trontale og regjeringens til enhver tid yngste statsråd leser opp beretningen om rikets tilstand. I tillegg holder stortingspresidenten en tale. Hele åpningen tok vel en times tid. I tillegg ble Ja, vi elsker og Kongesangen sunget.

Klump i halsen

– Åpningen av det 158. storting understreker både denne betydningen og følelsen. Jeg må si jeg satt med en klump i halsen over å kjenne på demokratiets betydning og den stolte tradisjonen vi har i Norge. Du får virkelig konstitusjonen på tett hold når du sitter der, sier den ferske stortingsrepresentanten.

– Det beste øyeblikket for meg under åpningen var nok når hele salen sang «Ja, vi elsker» høyt inne i stortingssalen. Da kjenner man på stoltheten, æren, tillitten og ydmykheten. Man blir rett og slett glad i landet sitt, fellesskapsfølelsen er stor.

Store forhold

– Den første uken har vært spennende, men også litt rolig og avventende. Vi vet enda ikke hvilke komiteer vi skal sitte i og hvem som blir kollegaene våre. Derfor har det meste dreid seg om praktiske gjøremål, noe som er bra. Det er et mareritt å finne frem i gangene, tunellene og etasjene her.

- Lykke til

– I dag vil jeg spesielt benytte anledningen til å ønske den borgelige regjeringen lykke til i sitt arbeid, de tar på seg en viktig oppgave i vårt demokrati. Så får tiden vise hvor enige vi blir etter som politikken deres blir formet og laget. Det er i alle fall godt å se at folkets stemme i dette landet teller og at en ny regjering som følge av det snart skal tre inn i sine posisjoner, avslutter Karianne Tung.

Fosna-Folket ønsker Karianne lykke til på Stortinget!