I siste kommunestyremøte vedtok politikerne i Rissa å kjøpe siste del av tomta som skal huse 40 nye omsorgsboliger i Stadsbygd sentrum.

Det var i 2014 at vedtaket om å bygge nytt omsorgssenter på Stadsbygd ble gjort. Hvor senteret skulle bygges ble vedtatt i 2015.

Tre eiere

Valget ble tomta der Meieriet og Gammelhandel’n ligger og den består av tre eiendommer. En del eies av kommunen, en annen av benyttes av Dahle Transport og en tredje eies av Jan Inge Setran.

Kommunen ble ganske raskt enig med Rune Dahle om kjøp av den tomta han benytter. Den betalte kommunen fem millioner kroner for. Byggene som må rives på denne tomta inneholder blant annet Meieriet Pub.

Setran var imidlertid mindre villig til å selge. Det har pågått forhandlinger mellom ham og kommunen helt fram til kjøpekontrakten ble underskrevet i tolvte time.

Klar for ekspropriering

Kommunen var da klar til å vedta ekspropriering av tomta, noe også rådmannens innstilling lød på foran torsdagens kommunestyremøte. I og med at Jan Inge Setran undertegnet kjøpekontrakten ble saken om ekspropriering trukket.

- Dette kunne vært avgjort for tre år siden om kommunen hadde betalt det jeg forlangte, sier Setran.

- Hvor mye ville du ha for tomta?

- Jeg forlangte 3,5 millioner kroner.

- Hva ble summen til slutt?

- 3.850.000 kroner, pluss 150.000 kroner i flyttekostnader. Totalt fire millioner kroner, opplyser Jan Inge Setran.

- Hva tenker du om kommunens håndtering i denne saken?

- De hevder selv de har hatt god dialog med meg. Det har stort sett foregått på telefon. Og så fikk jeg tilbud om et hus på Kvithylla. Det sto til nedfalls, rett og slett. Det skulle liksom være erstatning for det jeg har. Jeg føler meg overkjørt, sier Jan Inge Setran.

- Hvor mener du det nye omsorgssenteret burde vært plassert?

- Nabotomta hadde vært ypperlig, og den hadde de fått for en billig penge. Da hadde de også sluppet å rive flere bygg som er kulturhistorisk verneverdige fra slutten av 1890-årene. Egentlig burde kommunen heller betalt meg for å restaurere byggene, mener Setran.

Setran har bodd på Stadsbygd i 15 år, og kommer opprinnelig fra Nord-Trøndelag.

- Hva tenker du videre nå da?

- Nå må jeg finne meg en annen plass å bo. Jeg kan disponere byggene her ut året. Jeg er åpen for å flytte ut av kommunen, sier Jan Inge Setran.

10 millioner kroner

Kommunen har tidligere vedtatt å bevilge ti millioner kroner til kjøp av tomt til det nye omsorgssenteret. Planen er at salg av det gamle eldresenteret skal finansiere tomta til det nye.

Det har imidlertid vært flere skjær i sjøen for å komme i gang med det nye omsorgssenteret.

Avsluttet OPS

Det ble vedtatt bygget som OPS (offentlig-privat samarbeid), men så viste det seg at det ble altfor dyrt. Dermed ble senteret utsatt ett år.

Opposisjonsleder Per Kr. Skjærvik (Ap) stilte tidlig spørsmål ved om kostnadene ved å bygge et omsorgssenter som OPS.

Ap og Per Kristian Skjærvik er kritisk til bruk av OPS på bygging i helsesektoren. Foto: Sigrun Overland

Nå er han kritisk til pengebruken.

- Det viser seg at det har kostet 2,4 millioner kroner. Arbeiderpartiet advarte allerede i starten om kostnadene. Kommunen får billigere rente enn private, og vi skal ha avkastning på renta, forklarer han.

Han poengterer at Ap-representantene er for å bygge et omsorgssenter på Stadsbygd, men det skal gjøres i offentlig regi.

- Hele OPS-eventyret som har foregått her burde vært sendt ut til alle kommunestyrene i hele Norge som et eksempel på hvor kostbart det er å bygge i regi av OPS når det er snakk om sykehjem og omsorgssenter, sier Per Kr. Skjærvik.

I kommunestyret bemerket Skjærvik følgende:

- Dette ble en dyr lærdom. Det er beklagelig at ideologi går foran sunn fornuft. Vi skal ikke skalte og valte med folks penger.

Ordfører Ove Vollen (H) besvarte med at han har full tro på OPS fortsatt, blant annet innenfor samferdsel.

- Jeg tenker motsatt enn Skjærvik. Vi må ikke la ideologien stoppe oss. I dette tilfellet er det snakk om små marginer, sa Vollan.

Kommunestyret vedtok i siste møte å bevilge fire millioner kroner som skal gå til kostnader i forbindelse med prosjektering av Stadbygd omsorgssenter.

Riving

Prosjektleder Knut Solberg i Prosjektstyring AS opplyser at anbudet på omsorgssenteret ble lyst ut på nytt i forrige uke etter at det ble bestemt å gå bort fra OPS.

- Det blir en prekvalifisering med frist i august. Så, i januar bestemmer vi hvem som får anbudet, opplyser Solberg.

- Det er flere bygg som må rives på eiendommen. Når starter den jobben og hva vil det koste?

- En tommelfingerregel er at det koster 1000 kroner kvadratmeteren å rive, så anslagsvis én million kroner. Vi starter i januar.

- Kan det komme overraskelser i grunnen, siden det har vært bensinstasjon på området en gang?

- Vi har fått opplyst at grunnen ble renset da tankene etter bensinstasjonen ble tatt opp. Noe mer vet vi ikke før vi begynner å grave.

- Hva med grunnforholdene?

Geotekniske undersøkelser er gjort, og grunnforholdene skal være greie, opplyser Knut Solberg.