– Jeg gleder meg fantastisk mye til å ta fatt på det jeg synes er en av Norges viktigste jobber, sier Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.

Mandag oppretter regjeringen et helt nytt departement, Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. I statsrådsmøtet på Slottet klokka 11.00 mandag ble Karianne Tung utnevnt som minister og leder av det nye departementet.

Digitaliserings- og forvaltningsministeren vil få med seg tre avdelinger og rundt 130 personer fra Kommunal- og distriktsdepartementet, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Karianne Tung (Ap) fra Stadsbygd i Indre Fosen gratuleres med jobben som statsråd på Slottsplassen mandag. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Gunn Karin Gjul (Ap), som er fra Ørland, er utnevnt som statssekretær for Tung. Gjul har vært statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet siden 2021.

Dermed bekler fosninger begge de politiske sjefsstolene i det nye departementet.

– Muligheter

Tung sier at dersom Norge som land klarer å gripe mulighetene som ligger i digitalisering, så vil det endre hele samfunnet som en såkalt «gamechanger».

– Samtidig vet vi at digitalisering og teknologi ikke bare er et gode: Det utfordrer personvernet, gir etiske problemstillinger, øker sårbarhetene og har betydning for fordeling av goder og makt. Det krever at vi må ramme inn bruken av ny teknologi og digitale løsninger som er til samfunnets beste, sier Tung i pressemeldingen.

– Teknologien skal tjene menneskene og ikke motsatt, sier statsråden.

Tung trekker frem mulighetene teknologi og digitalisering har med å gjøre livene våre bedre og enklere, skape nye jobber, finne klimaløsninger og å fornye de offentlige tjenestene, som skole, helse og eldreomsorg ved ny bruk av teknologi.

Støres begrunnelse

– Vi gjør denne endringen fordi det er noen politikkområder som vi må ha enda større oppmerksomhet om i tida framover. Økt bruk av teknologi og digitalisering påvirker hverdagen til hver og en av oss, men også samfunnet som helhet. Det gir enorme muligheter, men krever også kunnskap, styring og regulering. Nå får vi en egen statsråd som skal jobbe tett sammen med mange andre i regjeringen på dette sentrale feltet, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Det er Karianne Tung som blir statsråd i det nye departementet. Hun har vært daglig leder for interesseorganisasjonen Trondheim Tech Port i tre år.

Digitaliserings- og forvaltningsministeren vil også få ansvar for blant annet statlig personal- og arbeidsgiverpolitikk, drift og utvikling av statsforvalterne, og byggingen av det nye regjeringskvartalet. Hun vil i tillegg få ansvar for regjeringens tillitsreform.

Tung satt i fire år på Stortinget for Sør-Trøndelag fram til 2017 og var sett på som en mulig arvtaker til mangeårig Trondheim-ordfører Rita Ottervik, men «valgte å avskrive seg selv», ifølge Adresseavisen.

Regjeringen opplyser at av praktiske årsaker vil det nye departementet først bli opprettet fra årsskiftet. Fram til da vil Kommunal- og distriktsdepartementet ha to statsråder: kommunal- og distriktsminister Erling Sande og digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung.

Ved å tilføye en ny statsrådspost får regjeringen i alt 20 ministre: Tolv fra Arbeiderpartiet og åtte fra Senterpartiet.