Meteorologisk institutt har torsdag morgen sendt ut farevarsel om snø for store deler av Trøndelag, Møre og Romsdal.

De varsler spesielt at det kan komme store snømengder i fjellet over 500-800 meters høyde fra fredag kveld til søndag morgen.

Kartet over snøbyger viser at mange steder på Fosen trolig kan få flere centimeter snø.

«Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene», står det i varselet.

Siste innlegg

Thomas Klakegg-Thorp

Sendte ut farevarsel: – Kan være vanskelig å se

Meteorologisk institutt sendte mandag ettermiddag ut et fult farevarsel.

Natt til tirsdag vil det være fare for is i store deler av Trøndelag, deriblant på Fosen, melder Meteorologisk institutt.

De forteller at det kan bli lokalt vanskelige kjøreforhold, og at transporttjenester kan bli påvirket.

– Vær ekstra oppmerksom; isen kan være vanskelig å se. Vurder bruk av brodder, skriver de.

Det er gjennom natta og frem til klokken 10 tirsdag morgen at faren er størst, forteller de videre. Det vil være nedbør gjennom natten som fryser til is i vegbanen.

Jonas Olsen Withbro

Kansellerer flere hurtigbåt-avganger

På grunn av det Nordled beskriver som «nødvendig vedlikehold», kanselleres flere avganger i hurtigbåt-sambandet mellom Trondheim og Vanvikan.

– Det vil bli satt opp alternativ transport til de kansellerte avgangene.

Avgangene dette gjelder er:

Trondheim kl 2000, Avg. Vanvikan kl 2100 Avg. Trondheim kl 2130 og Avg. Vanvikan kl 2200.

Terje Dybvik

Ny brannstasjon tar form: – Vi er i rute

Den nye brannstasjonen på Roan. Foto: Terje Dybvik

Den nye Roan brannstasjon begynner å ta form. Åfjord kommune er byggherre. Eggen Arkitekter AS har utformet anlegget i Roan sentrum, som blir utført som en totalentreprise i regi av Fosenhus AS. Bygget til en pris av 25 millioner kroner, har et bruttoareal på 850 kvadratmeter.

Av andre Fosen-bedrifter som har fått oppdrag, kan nevnes Fosen Ventilasjon AS som står for alt av ventilasjonen mens rørlegger Rikardsen AS tar seg av VVS-området. El-installasjonene er det det Nortek Elektro AS som tar seg av.

- Kontraktsdato for ferdigstilling er 1. juni i år. Vi er i rute i forhold til det, sier Lars Helge Kolmannskog, sektorsjef for landbruk og tekniske tjenester i Åfjord.

Terje Dybvik

Vil stenge tunnel tidvis for å oppgradere

Kleivviktunnelen i september 2021. Foto: Terje Dybvik

Trøndelag fylkeskommune skal i ukene 11-17 etter planen gjennomføre en oppgradering av Kleivviktunnelen. Tunnelen vil derfor bli tidvis stengt. Kleivviktunnelen er i Flatanger kommune og leder gjennom Osheia i Kleivvika. Tunnelen, som er et bindeledd til Seter i Osen, er 325 meter lang og var i 2017 den fjerde lengste veitunnelen i Nord-Trøndelag.

Planlagte åpningstider er:

 • Frem til 07.30 på morgenen

 • I perioden kl. 10.00-11.00 på formiddagen

 • I perioden kl. 15.00-16.00 på ettermiddagen

 • Fra kl. 19.30 på kvelden.

Det opplyses om at det vil være mulig å passere gjennom hele dagen for utrykningskjøretøyer samt akutt behov hjemmesykepleie.

Foto: Terje Dybvik
Jonas Olsen Withbro

Hurtigbåt-samband går som normalt fra klokken 15

Rute 810 mellom Trondheim og Vanvikan går som normalt fra klokken 15:00. Det melder Norled på sine nettsider tirsdag.

Hurtigbåt-sambandet ble innstilt grunnet været tirsdag morgen.

Jakob Ellingsen

Ferga går igjen, hurtigbåter innstilt

Vegtrafikksentralen opplyser i sitt veikart at ferga mellom Dybfest og Tarva går igjen tirsdag morgen.

Hurtigbåt-sambandet mellom Trondheim og Vanvikan er fortsatt innstilt grunnet været tirsdag morgen.

Det samme gjelder hurtigbåtene i Osen, både mellom Sandviksberget og Sætervika og mellom Sandviksberget og Skjærvøya. Det blir normal drift i disse to sambandene fra 12.45 tirsdag ettermiddag, ifølge Vidar Hop skyssbåter.

Klokka 14.15 skriver samme selskap at rute 830 sin avgang klokka 14.30 også er innstilt.

Alternativ transport følger tidsplanen for båtrutene, opplyser AtB. «Vinden er meldt å avta utover dagen, og ruteproduksjon vurderes fortløpende», skriver AtB i en trafikkmelding tirsdag morgen.

Det er vanlig drift i Trondheim-Brekstad-sambandet tirsdag morgen, ifølge Norled sin oversikt over driftsavvik.

NTB

Besøker skole for å motvirke etnisk diskriminering

De samiske veiviserne Therese Olsen (23) og Per-Henning Mathisen (25). Foto: Samiske veivisere

Onsdag 14. februar besøker de samiske veiviserne Therese Olsen og Per-Henning Mathisen Fosen videregående skole i Bjugn.

Der skal de fortelle om samisk kultur og samfunnsliv. Formålet er å øke kunnskapen om samer og forebygge etnisk diskriminering.

- Vi skal innom plasser med mye sørsamisk historie, sier Olsen.

I samme uke skal videregående skoler i Røros og Melhus også få besøk. Samisk høgskole driver tilbudet, som er finansiert av Kommunal- og distriktsdepartementet.

På Fosen skal selvfølgelig Fosen-saken og vindkraft diskuteres.

– Dette er en sak som, for mange uten særlig kjennskap til samisk språk, kultur og historie, kan være vanskelig å forstå. Vi håper å gi et større forståelsesgrunnlag for hvorfor denne saken er en viktig kampsak i dag, sier Per-Henning Mathisen.

I etterkant av Fosen-aksjonene, har mengden hets og diskriminering mot samer økt. Fosna-Folket har blant annet omtalt funnene i Amnesty-rapporten og økning av hets mot samer på Facebook etter Fosen-saken. Tidligere Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) sa i fjor høst at hun også har opplevd å høre negative uttalelser mot samer i Åfjord som har økt.

– Det er tydelig at det finnes mange negative holdninger om samer enda, og det kommer ekstra tydelig frem når samiske saker er mye i media. Derfor er det viktig for oss å kunne være med på å motvirke disse holdningene, sier Therese Olsen

NTB

Flertall for USA-base på Fosen

I begynnelsen av måneden signerte forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) en avtale med USA om flere amerikanske baser i Norge. Nå er det flertall for forslaget på Stortinget.

Både Rødt og SV har kalt utvidelsen både uklok og farlig. De to partiene mener at forslaget innebærer en så stor inngripen i norsk suverenitet at avtalen kun kan være gyldig med tre firedels flertall i Stortinget. Nå skriver Klassekampen at avtalen vil få nettopp det.

Både Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Venstre og KrF sier ja.

MDG har ikke tatt stilling til saken ennå, men skal diskutere det på neste sentralstyremøte. Siden 1949 har den norske linjen vært at andre land ikke skal ha militærbaser på norsk jord.

Regjeringen vil derfor tillate det de kaller for «omforente områder» hvor USA kan bygge ut militær infrastruktur. Fra før av har USA fire slike områder i Norge (Rygge, Sola, Evenes og Ramsund), og nå foreslås det altså åtte nye.

De nye stedene hvor amerikanerne skal slippe til, er Andøya flystasjon, Ørland flystasjon, Haakonsvern orlogsstasjon, Værnes flystasjon og garnison, Bardufoss flystasjon, Setermoen garnison samt skyte- og øvingsfelt, Osmarka fjellanlegg og Namsen drivstoffanlegg.

De nye områdene går inn som en utvidelse av forsvarsavtalen med USA som Stortinget banket gjennom sommeren 2022.

Terje Dybvik

– Vi arbeider fortsatt med å få en oversikt

Nadia Jdaini, senior kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet. Foto: Fiskeridirektoratet

Det ble funnet tre hull i nøtene ved SalMars oppdrettsanlegg utenfor Farmannsøya i Åfjorden etter ekstremværet. De ble oppdaget med selskapets egne fôringskamera, men tidligere i uka kunne ikke Fiskeridirektoratet angi hvor store mengder oppdrettslaks som kan være på rømmen.

Salmar opplyser om at dykkere og fjernstyrte undervannsfarkoster ble mobilisert for inspeksjon og utbedring umiddelbart etter at været løyet. Årsaken til skadene er ikke endelig avklart, men det er stor sannsynlighet for at det er biomassemålere i merdene som har skapt hull i noten, tror selskapet.

Etter planen skulle man ha en bedre oversikt på tampen av uke 6. Da Fosna-Folket tar kontakt på ny, viser det seg at dette vil drøye lengre i tid.

– For øyeblikket har vi ikke noe mer å komme med enn at vi arbeider med å få oversikt, sier Nadia Jdaini fredag ettermiddag, senior kommunikasjonsrådgiver Fiskeridirektoratet.

Det er meldt om flere rømmingshendelser til Fiskeridirektoratet fra Trøndelag, Nordland og Møre og Romsdal etter uværet. I Fosen dreier det seg om nevnte Farmannsøya og fra Mowis anlegg ved Indre Skjervøya i Osen. SalMar har også avdekket og innrapportert mindre hendelser på lokaliteten Gjæsingen i Åfjord.

Fra anlegget ved Farmannsøya. Bildet ble tatt sist november. Foto: Terje Dybvik
Terje Dybvik

Personbil i grøfta

En personbil har endt i grøfta i Åfjord sentrum fredag ettermiddag.

– Det er snakk om en person i bilen, og vi har akkurat fått fram en patrulje fra oss på stedet, sier politistasjonssjef Hallgeir Stjern ved Fosen politistasjonsdistrikt like etter klokka 13.

Det ble snart klart at det ikke er noen personskade i forbindelse med dette uhellet.

Hendelsen skal ha skjedd ved veidelet mellom Åvegen og Nordalsveien, fylkesvei 715.

Terje Dybvik

Trailer utfor fylkesveien - stengte veien i to timer

Foto: Tipser

En trailer endte utfor veien torsdag formiddag på fylkesvei 721 Oksvollveien i Ørland. Uhellet har skjedd like ved Valseidet og Koet. Sjåføren har kjørt i retning Oksvoll.

Klokka 14.53 melder Statens vegvesen om at veien stenges i to timer til 16.53 på grunn av bilberging.

Alternativ vei forbi er fylkesvei 721 om Nordskogen.

Traileren har sklidd utfor veien, men sperret ikke for trafikken på stedet, ifølge Fosna-Folket tipser like etter uhellet.

Foto: Tipser
Foto: Tipser
Terje Dybvik

«Lokalt kan det komme opp til 10-25 centimeter på 24 timer»

Kart: varsom.no

Varsom.no har sendt ut et oppdatert gult farevarsel om snø, gjeldende for deler av Trøndelag og Helgeland. Varselet er gjeldende for torsdag 08.02. klokka 10.00 til fredag 09.02 klokka 19.00. Det er kyststrøkene av Fosen som inkluderes i varselet fra Meteorologisk Institutt:

«Frem til fredag kveld, i forbindelse med snøbyger, er det ventet lokalt mye snø i kystnære strøk i Trøndelag og Helgeland. Det kan lokalt komme opp til 10-25 centimeter på 24 timer, men det vil være store lokale forskjeller. Bygeaktiviteten avtar fredag kveld, først i sør.»

Webkamerafoto fra Strand marina i Osen, torsdag formiddag. Foto: strandmarina.no
Terje Dybvik

Innbyggerundersøkelse: Har fortsatt høy tillit

Foto: Terje Dybvik

Politiets årlige innbyggerunderundersøkelse for 2023 viser at innbyggerne fortsatt har høy tillit til politiet i Trøndelag, og at flere føler seg behandlet rettferdig og med respekt. Samtidig viser undersøkelsen en nedgang i trygghetsfølelse på kveldstid. Dette framkommer i ei pressemelding.

Undersøkelsen viser at 76 prosent av innbyggerne i Trøndelag har høy, eller ganske høy, tillit til politiet i 2023. Dette er nest høyest i landet, og samme resultat som i undersøkelsen for 2022. På landsbasis svarer 72 prosent at de har høy, eller ganske høy, tillit til politiet. Også dette er samme tall som i undersøkelsen fra 2022.

Politiets innbyggerundersøkelse er en av de mest omfattende tilbakemeldingene politiet får fra innbyggerne, og er et viktig grunnlag for utviklingen av politiet.

- Det er viktig for oss å få tilbakemelding fra innbyggerne våre. At vi har høy tillit, er ikke noe vi tar for gitt. Dette er takket være innsatsen våre medarbeidere legger ned hver eneste dag, i et år som har vært krevende for politiet, sier politimester Nils Kristian Moe.

Her er noen funn fra undersøkelsen for Trøndelag politidistrikt:

 • Flere mener politiet i Trøndelag behandler alle med respekt, uavhengig av hvem de er. I 2023 er 64 % helt eller delvis enig i at politiet gjør dette. Dette er en oppgang på 4 prosentpoeng fra 2022 (60%). Gjennomsnittet på landsbasis for 2023 er 59 %.

 • Undersøkelsen viser også at innbyggerne mener politiet i Trøndelag har blitt bedre til å behandle alle rettferdig og upartisk, og forklare sine avgjørelser og handlinger.

 • Samtidig som tilliten har økt, har trygghetsfølelsen sunket noe. 90 % svarer at de føler seg svært eller ganske trygg i sitt nærmiljø i Trøndelag pd. I 2022 svarte 91 % det samme. Gjennomsnittet på landsbasis for 2023 er 87 %.

 • Det er nedgang i trygghetsfølelse når man ferdes alene i kommunesentrum på kveldstid. 69 % føler seg svært eller ganske trygg, en nedgang på 6 prosentpoeng sammenlignet med 2022 (75%). Gjennomsnittet på landsbasis for 2023 er 66%.

 • Undersøkelsen viser også at 86 % av innbyggerne mener det er svært eller ganske viktig at politiet er synlig i nærmiljøet.

 • Innbyggerne mener det er blitt lettere å komme i kontakt med politiet i Trøndelag. 75 % mener det er lett å komme i kontakt med politiet via sentralbordet, en oppgang på 6 prosentpoeng sammenlignet med 2022 (69%). Gjennomsnittet på landsbasis for 2023 er 67 %.

Terje Dybvik

Stengt fylkesvei

Statens vegvesen melder klokka 11.23 tirsdag om at det er fare for at fylkesvei 723 i Åfjord må stenges ved Korsbekken. Det er like nordvest for Åfjord sentrum, i retning Stoksund. Politistasjonssjef Hallgeir Stjern ved Fosen politistasjonsdistrikt bekrefter like etter klokka 14 at en trailer står fast på stedet, og veien måtte stenges.

Terje Dybvik

Har stengt fylkesvei

Foto: Kart: 1881

Statens vegvesen melder om at fylkesvei 6944 ved Fines i Verrabotn, Indre Fosen, mandag ettermiddag er stengt. Dette etter at et kjøretøy har fått problemer.

Stengingen ble varslet fra klokka 13.27, og er beregnet avsluttet klokka 15.00.

Thomas Klakegg-Thorp

Åtte rammet av strømbrudd – må bruke aggregat

Mandag ettermiddag har 8 husstander vært uten strøm en periode. Nettselskapet har koblet kundene på et aggregat så de ikke skal være strømløse frem til de er kobla på nett igjen.

– Det er nok kabelen over fjorden som gjør det, men vi har ikke fått undersøkt det enda.

– Det er vanskelig å si hva som har skjedd, det kan være slitasje, det kan være vær. Dette undersøker vi videre i morgen, og i mellomtida har de berørte kundene altså strøm via aggregat, sier vakten hos Nettselskapet.

Terje Dybvik

Åpnet landsby i Uganda med Fosen-bidrag

Ambassadør Anne Kristin Hermansen og Ugandas ambassadør, sammen med Olaug Vervik Bollestad og Rune Edvardsen fikk gleden av å klippe snoren. Foto: Privat

Dina Special Children, som bygger Afrikas største landsby for barn og unge med spesielle behov, var mottaker av Fosengaven i 2021 og 2022.

Etter flere forsinkelser var det sist lørdag endelig klart for en høytidelig åpning av landsbyen «Special Pearls of Uganda».

Fosengaven er den årlige innsamlingsaksjonen som gjennomføres av ekteparet Geir Yngve og Anja Hovde på Ørlandet. Det skjer i samarbeid med Ørland Sparebank, Ørland kommune og Fosna-Folket. Årets utgave blir den første etter to år med koronarestriksjoner.

Det var mange prominente gjester på besøk under åpningen, ambassadøren både fra Norge og Uganda, men det var aldri noen tvil om hva som var i fokus: å løfte opp og frem disse barna, som ofte ble bare stuet vekk og etterlatt i mørke.

Det var en rørt Rune Edvardsen, som står bak etableringen, som takket alle som hadde tro på ham, og prosjektet han startet for rundt to og et halvt år siden.

– Jeg bøyer meg i støvet, for alle som har trodd på dette, sa han.

Åpningen innebar både en mini konsert av Spice Diana og Ghetto Kids, som begge er ambassadører for dette arbeidet- Olaug Bollestad fra KrF fikk se arbeidet for første gang på nært hold, og uttalte at dette var noe av det sterkeste hun hadde vært med på.

– Dette er et arbeid som løfter opp menneskeverdet, sa hun.

Ingunn Ulfsten, generalsekretær i KrF sa det var tre ord som kom til henne, når hun kom til landsbyen: Kjærlighet, verdighet og profesjonalitet.

Kona til Rune, Sølvi Edvardsen innrømte at det hadde kostet med alt engasjementet til sin ektemann, men sa:

– Jeg har fulgt arbeidet tett ifra begynnelsen, og hadde aldri, aldri trodd det skulle bli så fint. Og når jeg ser det i dag, er det verdt alt.

– Vi fra Fosen fikk være med fra starten, og heie på dette prosjektet over to år. Fosningene var med og innvisiterte over en halv million i dette arbeidet, denne landsbyen, og disse barnas fremtid, sier Geir Yngve Hovde.

Det kom et nytt barn til denne landsbyen denne helgen. Shifra var en jente som skal ha blitt mishandlet og forsøkt sultet i hjel. Hun bodde ikke langt fra landsbyen. Nå på fredag fikk hun et nytt hjem. Og hun representerer sannsynligvis en av mange som går en lysere fremtid i møte.

Kaliango, et av barna på senteret har fått rullestol, og elsker å rase rundt med den. Foto: Privat
Siri Wold Torsteinsen

Gjennomfører øvelse med evakuering

Ørland kommune vil 23 januar kl 09 – 12, gjennomføre Øvelse EPS (evakuering og pårørendesenter). Dette vil foregå i kultursenteret.

Bakgrunnen for hendelsen er en stor ulykke ved industribedrift på Uthaug, som gjør at ansatte, pårørende og evakuerte fra «bygda» vil bli tatt hånd av på EPS. Ingen aktivitet på utsiden av kultursentret. 40 – 50 eksterne markører vil delta.

EPS vil bli bemannet i henhold til planverk, opplyser Ørland kommune på sine nettsider.

Terje Dybvik

Gult farevarsel: «Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold»

Meteorologisk institutt har for mandag sendt ut gult farevarsel for is for deler av Trøndelag. Det skal nå være lokal fare for is på grunn av regn som fryser på kald bakke og overgang til mildvær.

De melder om at det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold, og at transporttjenester kan bli påvirket.

– Hålkeføre, isen kan være vanskelig å se, skriver de i farevarselet.

Anbefalinger som gis er:

 • Vær ekstra oppmerksom; isen kan være vanskelig å se

 • Vurder bruk av brodder

 • Beregn ekstra tid til transport og kjøring

 • Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene

 • Sjekk veimeldinger (175.no)

Thomas Klakegg-Thorp

Dette er når Sprangakslatunellen er stengt

Foto: Terje Dybvik / FF

Det har vært mye forvirrring rundt når Sprangakslatunellen er stengt de siste ukene. Endrede tider og motstridende meldinger har ført til frustrasjon for de reisende.

Fosna-Folket har snakket med Vegvesenet, som forteller at de også har fått inn mange telefoner fra forvirrede passasjerer. De melder at dette er tidene som gjelder:

På hverdager er tunellen stengt mellom 08:30 og 14:15, og 15:00 og 20:00.

På lørdager i oddetallsuker er tunellen stengt mellom 08:00 og 20:00.

På søndager i oddetallsuker er tunellen stengt mellom 07:00 og 19:00.

De legger inn et lite forbehold om at det kan bli endringer etter hvert som arbeidet går. Samtidig minner de om at du alltid kan finne oppdatert informasjon på 175.no.