– Norge er trolig den siste sinksalvebastionen i Europa. Helt til nå har sinksalven vært nesten enerådende her i landet mot rød og irritert spedbarnshud, sier Kaja Gundersen i Bayer Healthcare.

Mødre i Tyskland, Frankrike, Spania, Sverige og Finland har i flere tiår brukt salver uten sink når babyen har fått rød og irritert hud under bleien. Nå er den mest populære salven å få kjøpt på apotek også i Norge.

– Bepanthen er en virkelig klassiker i europeiske land. Den ble første gang lansert i Sveits i 1944. Flere generasjoner europeiske mødre har erfaring for at salven er effektiv mot såre og røde babyrumper, sier Gundersen.

Beskytter huden

Virkestoffet i salven heter dexpantenol, et stoff som omdannes til vitamin B5 i huden. B5 er en naturlig bestanddel i huden og er blant annet nødvendig for gjenoppbygging av skader.

– Salven legger seg som et beskyttende lag uten å tette porene. Huden får puste, men unngår samtidig kontakt med fukt og irriterende stoffer i bleien, sier Kaja Gundersen.

For norske foreldre er det viktig at salven verken inneholder parabener eller andre konserveringsmidler.

– Mange foreldre er engstelige for parabener. De står på EUs liste over mulige hormonforstyrrende stoffer. Babyer er mer utsatt for skadelig påvirkninger fra kjemikalier enn voksne. Derfor er det trygt å bruke salver uten slike stoffer.

Rask bedring

Babyer har tynnere og mer ømfintlig hud enn voksne og den blir derfor fortere irritert.

– Barnehud reagerer på fukt og stoffer i urin og avføring. Moderne bleier er tette, og sitter de på for lenge, kan bleieutslett bli resultatet. Selv om du bytter bleie ofte, kan huden likevel bli sår og rød.

Bepanthen er klinisk testet, men det viktigste er tilbakemeldingene fra brukerne.

– Foreldre som bruker salven sier det går fort å bli kvitt den såre huden. Smører de babyen om kvelden, er huden fin igjen neste morgen, sier Gundersen.

Salven kan også brukes forebyggende.

– Den som har hørt en liten baby illskrike på grunn av sår hud under bleien, gjør alt for å unngå at det skjer igjen. Det er lurt å bruke et tynt lag salve ved hvert bleieskift.

Unngå sår stump

  • Bytt bleie ofte, og alltid når barnet har hatt avføring.

  • Vask med babyolje i stedet for vann hvis huden er rød og irritert.

  • Bruk et tynt lag spedbarnssalve ved hvert bleieskift. Det beskytter huden.

BABYHUD: Ikke antydning til så hud her. Et tynt lag spedbarnssalve etter badet holder huden fin.