- Jeg synes Fylkesmannen må beklage seg. Jeg klarer ikke å oppfatte brevet som noe annet enn en trussel om tvangssammenslåing, sier han til Fosna-Folket.

Larsen er i dag både ute av politikken og partiet Høyre.

Brevet

Onsdag forrige uke skulle Roan kommunestyre for tredje gang behandle om kommunen skulle gå i forhandlinger med Åfjord og Bjugn om sammenslåing. I forkant av møtet, sendte Fylkesmannen i Sør-Trøndelag et brev til Roan kommune hvor det blant annet sto følgende:

«Fylkesmannen ønsker å være tydelig på at uten en omforent løsning basert på frivillig kommunesammenslåing der Roan deltar, vil Fylkesmannen på faglig grunnlag tilrå at det gjøres nasjonalt vedtak i løpet av 2017 der Roan slås sammen med en/flere kommuner på Fosen».

- Får være grenser

Denne formuleringen fikk flere lokalpolitikere til å frese ut sin frustrasjon. Behandlingen av saken ble også utsatt til torsdag denne uka. Fylkesmannen møter selv i kommunestyremøtet for å svare på spørsmål fra lokalpolitikerne. Tidligere ordfører Larsen stiller spørsmål om hvorvidt Fylkesmannen kan true med tvangssammenslåing.

- Det får være grenser. Kommunal- og moderniseringsminister Sanner har jo selv påpekt at reformen skal være basert på frivillige prosesser. Jeg har ikke fått med meg at det har kommet noe annet. Da lurer jeg på hvilken myndighet Fylkesmannen har til å true med tvang, sier han.

- Ingen fordeler

Larsen mener Fylkesmannens brev ikke kan oppfattes som annet enn en trussel om sammenslåing.

- Hva var din reaksjon da du så brevet?

- Jeg ble målløs og forbannet. Dette er ikke demokratiske spilleregler. På toppen av det hele har Roan kommunestyre behandlet akkurat den samme saken to ganger tidligere i år, og flertallet stemte nei begge gangene. Problemet er bare at Fylkesmannen ikke får det svaret Fylkesmannen ønsker, sier han.

Larsen påpeker også at han i utgangspunktet er negativ til sammenslåing, herunder en samling av Åfjord og Roan som allerede er vedtatt.

- Jeg ser ingen fordeler. I Roan er vi ikke så verst stilt. Vi kunne hatt det bra alene i mange år fremover. Det er folket og innbyggerne som kommer til å tape på sammenslåingene. Vi kommer til å bli en stor hyttegrend. Hvem tror at det i en ny sammenslått kommune skal bli lagt industri til Roan, spør Larsen.

- Misforståelser

Alf-Petter Tenfjord, direktør for kommunal- og samordningsavdelingen hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, er den som møter for Fylkesmannen i kommunestyremøtet i Roan torsdag.

- Jeg vil forklare hva vi tenkte med brevet. Jeg vil også forsøke å oppklare det jeg mener beror på misforståelser, sier han.

Tenfjord avviser at brevet var ment som noen trussel. Han påpeker at Fylkesmannen er bedt om å komme med en faglig tilrådning om kommunestruktur i fylket, og at det er nettopp dette Fylkesmannen har gjort.

- Den 1. oktober i høst la Fylkesmannen i Sør-Trøndelag fram vår faglige tilrådning. I den sa vi at Roan på sikt ikke burde stå alene som en egen kommune. Brevet vi sendte er egentlig en videreføring av dette, sier han.

«Spesiell situasjon»

Tenfjord kaller situasjonen som har oppstått på Fosen for «spesiell». Roan og Åfjord har vedtak på å slå seg samme til én kommune fra 1. januar 2020. Likevel har Åfjord og Bjugn en intensjonsavtale om at Åfjord, Bjugn og Roan skal slå seg sammen, men Roan kommunestyre har to ganger sagt nei til å være med på samtaler om en sammenslåing av de tre kommunene.