Julebadet er en årlig tradisjon på Fosen Folkehøgskole, forteller lærer i segling, Gunvor Storaas.

- Det er en øvelse der man velter med småbåt. Småbåt er noe elevene segler mye her på skolen både på fjorden og i Botn. Vi har en åfjordsfæring og en åfjordsfiring, sier Storaas.

- Rundt fem grader i vannet

Øvelsen er mest av sikkerhetsmessige årsaker, men også for litt moro.

- Det er viktig å vite hva man skal gjøre dersom man kullseiler i småbåt. Vi hadde en øvelse allerede i september, når det var varmere i vannet. Men vi har også en velt i desember for å kjenne hvordan man reagerer på kulden. Nå var det antagelig rundt fem grader i vannet vil jeg tro, og vind som gjorde det enda kaldere, forteller Storaas.

Alle hadde på ullklær, regnklær og redningsvest.

Svømmeturen en påkjenning

Øvelsen går ut på at elevene først velter båten.

- De «trør» han rundt. Så sitter de på kvelve, kjølen på båten. Etter det skal de snu båten tilbake og ause den tom. Det hele avsluttes med at de må svømme i land, 40-50 meter. De fleste sier at de synes det går helt fint å velte båten og ause den tom. Det er svømmeturen i vannet som er påkjenninga, sier Storaas.

Som lærer er Gunvor alltid ved siden av i en følgebåt og passer på at alt går riktig for seg.

- Må passe på hverandre

- På tirsdag hadde vi mye vind, regn-og haglbyger. Det gjorde det jo enda litt tøffere, men alle 19 elevene som var med fullførte. Det var elever fra seglingslinja, pluss elever fra andre linjer som ville være med.

Øvelsen er god samarbeidsøving, forklarer Storaas.

- Man trenger hjelp til å kle av seg når man kommer i land, fordi man har så stive fingre. Også må man passe på hverandre og følge med om noen får frostskader, forteller hun.