Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut et jordskredvarsel med «gult nivå» for Trøndelag. Varselet gjelder blant annet for Leksvik, Roan, Osen, Bjugn, Åfjord, Ørland og Rissa.

– Varselet gjelder for søndag. Årsaken til at det er sendt ut, er at det kan bli en god del snøsmelting i forbindelse med regn, sier Delia Welle Kejo, vakthavende ved jordskredvarslinga til NVE, til Fosna-Folket.

– Områder med bekker og bratte skråninger er mer utsatt for utglidninger eller jordskred, opplyser hun på generelt grunnlag.

– Ikke tøy grensene

– Hvordan bør folk på Fosen, som bor i utsatte områder, forberede seg?

– Å rense dreneringsveier og stikkrenner kan være lurt. Da unngår man fortetninger slik at vannet kan renne gjennom, og da blir det langt tryggere. Det å ferdes langs bekker må man være forsiktig med. Ikke tøy grensene, anmoder Welle Kejo.

Varselet gjelder kun for søndag.

– Foreløpig er det ikke sendt ut varsel for mandag og tirsdag, for våre parametere tilsier at det ikke er risiko da. Men i morgen kommer en ny oppdatering, og da vet vi mer.

«Vær oppmerksom»

Gult nivå er det nest laveste nivået av totalt fire aktsomhetsnivåer.

«Det ventes noen jordskred og/eller sørpeskred. Enkelte store hendelser kan forekomme. Det anbefales at lokale beredskapsaktører følger med oppdatering på varsom.no, og vurderer behov for beredskap og forebyggende tiltak. Rensing av dreneringsveier i spesielt utsatte områder anbefales. Vær oppmerksom i utsatte områder (oftest bratt terreng og langs bekker og elveløp). Hold deg oppdatert om utviklingen av været og den hydrologiske situasjonen», står det på NVE sin varslingstjeneste Varsom.no om aktsomhetsnivået gult i forbindelse med jordskredfare.

Opp mot 50 mm på to døgn

Steinar Skare, vakthavende statsmeteorolog ved Værvarslinga på Vestlandet, sier at det utsatte steder på Fosenhalvøya kan komme opp mot 30 millimeter nedbør i løpet av 24 timer fra midnatt natt til søndag. Mandag er det utsatte steder ventet rundt 25 til 30 millimeter, opplyser han.

– Hvor mye nedbør kan det komme utsatte steder på Fosen i løpet av 48 timer?

– Rundt 50 millimeter på de mest utsatte stedene, sier Steinar Skare.

Høy snøgrense

I morgen, søndag, er det ventet at temperaturene på kysten vil ligge rundt fem-seks grader. I innlandet vil gradestokken vise rundt fem grader, opplyser Skare.

– Snøgrensa for i morgen vil ligge ganske høyt på 600 til 800 meter, sier statsmeteorologen.

Dette betyr at nedbøren i all hovedsak vil komme som regn på Fosen.

Les mer om været: KLIKK HER

Følg Fosna-Folkets værside Vind8 på Facebook for siste nytt om været på Fosen.