Ifølge operativ leder i Fosen lensmannsdistrikt, Hallgeir Stjern, innebærer bruken av det nye hjelpemiddelet en fordel for alle parter.

Umiddelbart svar

Prøveresultatet oppgis i antall milligram alkohol per liter luft. Promilletallet framkommer etter en bestemt utregningsmodell.

Billigere

Det er bare ett apparat i Fosen Lensmannsdistrikt, og de mistenkte må derfor kjøres til Brekstad for prøvetaking fra hele distriktet.

– Det er mye billigere å kjøre de som skal testes hit, enn å ta blodprøve på nærmeste legekontor. Selve prøvetakingen, pluss analyse av blodprøven, koster rundt 5000 kroner, og tar opptil et par uker. Med dette apparatet får vi svaret med en gang, og det er gyldig som bevis i retten, sier Stjern.

Mobil

En Evidenzer er i teorien mobil, men foreløpig står dette eksemplaret fast hos Fosen Lensmannsdistrikt på Brekstad.

– Den er temperaturavhengig, den må ha strøm og den trenger nettilkobling. Alt dette kan vi få til i bilene våre, men hittil har det vært mest praktisk å la den stå her, sier Stjern.

Bare alkohol

Det vil også være aktuelt å bruke apparatet i voldssaker. Ifølge Stjern kan det være nyttig å avdekke promillenivået for begge parter i slike saker. Ved mistanke om bruk av narkotika er derimot praksisen som tidligere.

– Den nye promillemåleren kan kun brukes i forbindelse med alkohol. Når det gjelder mistanke om narkotikabruk må det tas blodprøve som tidligere, sier Hallgeir Stjern.