Her er brevet som Magni ha skrevet:

I september var det atten år siden min far kom hjem fra Bjugn kommunehus med et uvanlig forslag; »Kunne du tenke deg å ta deg et friår fra studiene og tilbring noen måneder i Jugoslavia?« Vennskapskommunene Bjugn og Piran kommune var på utkikk etter en kandidat for et års utveksling. Jeg trengte sv¿rt kort betenkningstid på det sp¸rsmålet og en måneds tid senere satt jeg på flyet i retning det som på den tiden ennå var Jugoslavia.

Og det ble kjærlighet ved første blikk, -på mange vis! Jeg ble hentet på flyplassen av min vertskapsfamilies datter og hennes venn og den første tiden bodde jeg hos dem i Portoroþ. Jeg fikk mange fine omvisninger rundt omkring i det som viste seg å være et fantastisk interessant land, spekket med kulturminner og severdigheter. Klimaet la henner ingen demper på førsteinntrykket, og jeg ble mer og mer begeistret for hver dag. Snart fikk jeg en liten jobb på et av stedets Thermal-bad, på fysioterapiavdelingen, og dermed også st¸rre sosial omgangskrets. Jeg fikk et tysk-slovensk kassettkurs og et par timer i uka, var jeg hos en pensjonert lærerinne, som skulle lære meg det slovenske språket.

Språket var et kapittel for seg, -det var meget vanskelig! Jeg bestemte meg for ikke å legge for stor vekt på å måtte lære slovensk på død og liv. Men allerede etter en måned traff jeg ham som etterhvert ble min ektemann, og interessen for å lære språket steg.

Og hva er Slovenia for et land, da? Mange forbinder fremdeles Slovenia med Jugoslavia, men i etter tidagerskrigen i 1991, har Slovenia utviklet seg til å bli et selvstendig, moderne og trendy land med stadig stigende standard, et av EUs ferskeste medlemsland. Det gikk ikke lang tid etter l¸srivelsen f¸r Slovenia fikk utformet sitt nye flagg, 25.juni ble landets nye nasjonaldag, vi gikk over fra Dinarer til Tolar og arbeidet med å bygge opp landet startet. Etter nyttår 2007 ble den nye valutaen Euro innf¸rt. Selve krigen var som nevnt ikke lang, men det tok mange år f¸r turismen bygde seg opp i dette lille landet med kun 2 mill. innbyggere. Nå ser jeg stadig flere Skandinaviske busser og biler kj¸re rundt i gatene her sommerstid, og det må jeg si jeg virkelig syns var på tide!!

Tenk, lille Slovenia er ikke stort st¸rre enn Nord-Trøndelag, men er proppfull av tilbud for turister og fastboende i alle aldre. Det er kysten som representerer den viktigste delen av landet men sine varierte og kvalitetsrike tilbud, -feks havnene i Koper, Izola og Piran, marinaene i Izola og Portoroþ, jernbanen i Koper m.m. Den slovenske kysten har et mildt klima, med middelhavs-vegetasjon, naturattraksjoner og mange kulturellhistoriske monumenter. Istria er den største halvøya på Adriaterkysten og den slovenske kyststripen er faktisk bare 42 km. lang! Dette området er blant de varmeste områdene i Slovenia, med milde vintre og ikke FOR varme somre. Vinterstid legger vi skiene på taket på bilen og kjører halvannen time innover i landet, hvor flotte skitrekk og meterhøy snø ligger! Når vi så, etter en ukes vinterferie i h¸yfjellet, kommer tilbake til kysten, er det heldigvis sn¸frie veier og plussgrader igjen, -noe som i alle fall passer MEG utmerket!!

Hva har så dette landet å by på av severdigheter? Jeg kunne vel ramse opp i det uendelige, -tenk at et så lite land er så full av perler? La meg nevne noen få steder her langs kysten....

PIRAN er en liten, pittoresk by med smale gater og trange smug mellom h¸ye murhus. Den eldste delen har stått siden det 7.århundre. Tartiniplassen er et eksempel på byens arkitektur. På den åpne plassen står en statue av den kjente fiolinisten Guiseppe Tartini (1692-1770), f¸dt i Piran. Statuen ble reist i 1896 og overalt rundt statuen står nydelige venezianske hus, barokke palasser og en fontene. Et av de vakreste stedene i Piran er St. Georg-kirken i renessansestil, reist på haugen overfor byen ved begynnelsen av det 17.århundre.

PORTOROS ,rosenes havn, er en av de eldste og mest populære metropolene, kjent allerede på det 19.århundre.Klimaet er godt og Portoros var først ute med helseturisme og gytjebad, her ligger et stort og populært Casino, diskotek, restauranter, barer, mange hoteller, souvernirbutikker, vannsklier og bassenger, i tillegg til flere sports- og rekreasjonsområder.

KOPER har den nest st¸rste havna i det tidligere Jugoslavia og den st¸rste i Slovenia. Koper er blitt et dynamisk, ¸konomisk og administrativt senter. Byen er knyttet til resten av Europa med en moderne jernbane. Den store Titoplassen og Èevljarska ulica (skomakergata) representerer karakteristikken i byen. Severdigheter her: det runde, romantiske dåpskapellet, den gotiske renessansekatedralen, det h¸ye tårnet fra det 12.århundre, gamle Granary Palass, Muda (en bygate fra år 1516) en fontene fra 1666 m.m.

IZOLA. Navnet kommer av det italienske ordet "isola", som betyr "¸y". Izola var nemlig en gang en øy, men er nå knyttet til fastlandet. Denne lille byen på den slovenske kysten er en sv¿rt gammel fiskerlandsby. Det tradisjonelle fiskeryrket er fortsatt aktuelt her. Severdigheter: Palasset som stammer fra den Venezianske republikken, kystpromenaden, fiskehavna m.m. Det er her i Izola jeg har bodd de siste 17 årene, sammen med min mann og etterhvert tre barn, hund og katt! Huset vi bygger ligger imidlertid midt på grensa mellom Italia og Slovenia.

LIPICA ligger litt lenger inn i landet og hit bør både heste-elskere og andre ta turen, for å se de hvite skj¸nnhetene, Lipicianerhestene. I mer enn hundre år har denne studfarmen eksistert. Opprinnelig var den ment til avl av hester til den spanske rideskolen og det østerrikske hoff. På Lipica er det nå 250-300 Lipicianerhester, -som er helt sorte ved fødselen men som vokser seg stadig lysere. I treårsalderen er de helt krittkvite!

POSTOJNA. I det siste århundret har Postojna vakt spesiell oppmerksomhet pga sin undergrunnsverden av dryppstener og stalgamitter. Postojna har en undergrunnselv som heter Pivka. De gamle dokumentene forteller at den første som oppdaget grottene var Baltazar Hecquet i 1787. Siden det unike grottedyret "menneskefisken" (Proteus Anguinus) ble oppdaget, har vitenskapsmenn fra ulike land tatt turen til grotten. Denne fantastiske undergrunnsverdenen er egentlig et system av 27 km. lange kanaler og haller. I dag er 16 000 km2 utforsket. Et elektrisk tog tar besøkende med inn i grotten. Der følger guider turistene langs den ca 4 km. lange ruta hvor de eventyrlige dryppstenene imponerer alle som tar turen inn. Grottene er åpne hele året og temperaturen er konstant ca 8 C.

PEDJAMSKI GRAD. (Ca 7 mil fra Portoroþ) Har du hørt legenden om Predjama-borgen? For lenge, lenge siden, i den ensomme Notranja-regionen, ble en borg bygget i en fjellgrotte, som et ¸rnerede i det 123m høye fjellet. Fra det 14.århundre tilhørte slottet den stolte og aggressive Lueger-familien, som også Erasmus tilh¸rte. Han var den siste ridder av Slovenia. Vinteren 1483/84 prøvde den keiserlige hær å beseire borgen, som ble betraktet som umulig å ta seg inn i. Erasmus gjorde narr av inntrengerne ved å kaste kjøtt, fisk og friske kirsebær ned i dypet under borgen. Maten fikk han gjennom en hemmelig gang på sydsiden av fjellet. Men, en av hans tjenere lot seg bestikke av hærens menn og viste dem stedet "hvor mesteren gjorde de n¸dvendigheter tom. den Tyrkiske keiser ikke kunne få andre til å gjøre for seg".. På et gitt signal ble det avfyrt skudd som gav Erasmus hans banesår, og åpnet borgen for keiserens soldater. I 1570 bygde familien Kobenzel et renessanseslott utenpå den gamle borgen, som senere skiftet eiere flere ganger. I dag er det en permanent utstilling av antikke m¸bler, våpen, den gotiske Pietastatue fra 1420, det partisanske trykkeriet fra folkefrigj¸ringeskamper i Slovenia osv.

VENEZIA Er du først på disse breddegrader, bør du også ta turen over til Venezia, som ligger bare 20 mil fra Portoroþ. Du kan enten følge skipet Adriatic, ta buss eller kjøre selv, for så å oppleve sagabyen, den mest romantiske av de romantiske! Med sine 400 broer, gondoler og kanaler, palasser, St. Marcos plass, museum og gotiske kirker, er denne byen noe helt for seg selv. Her kan man få ekstra guiding i Venezias berømte kanaler og du vil møte stor gjestfrihet blant innbyggerne. Det italienske kjøkken er dessuten en opplevelse du bør få med deg.

Bortsett fra at Slovenia har uendelig mange severdigheter som er verdt å få med seg, er også maten og folkene et givende bekjentskap. Langs kysten ligger det tett med fiskerestauranter, gode pizzerier og kroer med lokale delikatesser. Slovenia produserer også flere sorter vin, som er en fryd for ganen og som slett ikke gjør store innhugg i kontoen. Det er i det hele tatt rimelig å gå ut og spise i Slovenia og maten er alltid fortreffelig.

Selv om kysten er kort, kun 42 km lang, er det både sandstrender, klipper og en mengde bassenger og basseng-komplekser både langs kysten og i innlandet. Det er mange vannsklier for liten og stor, det er utleie av vannscootere, pedalbåter og vannski, det er trampoliner, god is og deilig drikke. For ungdommene er det også diskotek og mye liv på kveldstid, levende musikk, fyrverkeri og konserter, som vil gj¸re sommerferien din uforglemmelig.

Sandra, Tina Liza, Erik og Goldy hilser til alle kjente i Bjugn!