I et innlegg fra Norsk Botanisk Forening blir det understreket at utenlandske arter som har spredd seg er en trussel mot norsk natur:

Mange planter som ikke finnes naturlig i Norge har egenskaper vi ønsker oss. Det kan være at de er flotte og lettstelte hageplanter eller trær som vokser fort. Problemet er bare at noen av plantene vi bringer med oss inn i Norge vil vokse andre steder enn der vi ønsker at de skal være.

De færreste av de omtrent 1700 fremmede planteartene som finnes i Norge utgjør en trussel mot naturen som finnes her naturlig. Men noen er en trussel fordi de sprer seg uhemmet og fortrenger de naturlige, hjemmehørende plantene. Når arter blir fortrengt blir de unaturlig raskt færre i antall og kan i verste fall risikere å dø ut over tid.

I mange plantede skogteiger er det brukt treslag som ikke hører naturlig hjemme på stedet. Disse fremmede treslagene kan være sitkagran, lutzgran og vrifuru, men også norsk gran plantet der den ikke vokser naturlig, som for eksempel på Vestlandet.

Når det bevisst plantes ut fremmede treslag er det ikke skogbruk på naturens premisser. I all annen næringsvirksomhet gjør man alt man kan for å hindre spredning av fremmede arter, nettopp fordi det anses for å være en stor miljøtrussel.

For tiden er det kun en liten gruppe innen skognæringen som ønsker å bruke fremmede treslag, men myndighetene må snarest sette en stopper for utplantingen som skjer. Ekstra underlig er det at noe planting fortsatt tillates av landbruksmyndigheter uten at de har oversikt over hvor plantefeltene står.

Mange steder står trærne og sprer seg langt utenfor plantefeltene, men hvor omfattende spredningen er mangler vi kunnskap om. Spredningen foregår både fra nyere plantefelt og fra så mye som 50-100 år gamle utplantinger som ingen forholder seg til.

Medlemmer i Norsk Botanisk Forening driver akkurat nå en kartlegging av fremmede treslag i Norge. Frivillig innsats legges i å dokumentere hvor sitka- og lutzgran faktisk finnes og hvordan de sprer seg ut fra plantefeltene. Så er det opp til myndighetene å benytte kunnskapen til å bekjempe spredningen og hindre ny utplanting.

Christian Steel,SABIMAHonorata K. Gajda,Norsk Botanisk Forening