Hun har bidratt med biler og tekst til denne artikkelen:

«Modningstid»

Før ungdomsskolen starta i Ørland kommune i 1968, gikk mange av oss et eller to år på framhaldsskolen etter endt sju års folkeskole. Framhaldsskolen var en god «modningstid» før vi gikk videre til realskole, yrkesskole eller ut i arbeidslivet.

Disse bildene er fra skoleåret 1963/64. Framhaldsskolen holdt da til på Klokkergården på Hårberg, tidligere hadde den flytta litt rundt omkring blant annet på Rønne, på Garten, på Uthaug, på Storfosna på Opphaug og i «Templet» på Uthaugsveien.

Klokkergården ble kjøpt av Ørland kommune i 1895 fra staten. Jorda på gården ble skilt ut til egne gårdsbruk (alle unntatt Djupdalen 69/17 ble senere innlemmet i Ørland flystasjon), mens tomta der Hårberg skole nå ligger, ble brukt til skole og kommunelokale.

Fire bygninger

I skoleåret 63/64 var vi fordelt i fire bygninger på gården. A og B-klassen gikk i den store trebygninga som lå nærmest den nye Hårberg skole, C-klassen gikk i det murhuset som i dag er kapellet som tilhører Ørland hovedflystasjon, guttene hadde sløyd i murhuset som ligger langs med innkjørsla til flystasjonen, der var det inntil nylig barnehage. De små murhusene, fire i tallet, ble oppsatt under krigen. «Kommunehuset»var ei stor kvit trebygning som lå mellom «sløyden» og C-klassen, der gikk annenklassingene og ovenpå var det gymsal og jentene hadde håndarbeid i to små rom ved siden av. Jentene hadde også skolekjøkken, da brukte vi lokalene til Hårberg skole.

Stor omveltning

Etter å ha gått sju år på folkeskolen på henholdsvis Hårberg, Opphaug, Uthaug, Grande, Garten, Storfosna og Kråkvåg var den en stor omveltning å komme på framhaldsskolen. For de aller fleste var det en positiv opplevelse. Det var på et vis det første skrittet ut i den store verden. Mange nye bekjentskaper og varige vennskapsbånd ble knyttet der. Miljøet på skolen var særs godt og vi hadde gode lærere. Styrer på skolen var Jon Kirkeby-Garstad. De øvrige lærerne var: Arnt Lund-Hoff, Aslaug Solbue (skolekjøkken), Ada Schwabe Einarsen, Ludvig Olden, Arne Mikkelhaug (sløyd) og Gudlaug Halvorsen (håndarbeid).

Mandolaika

Jon Kirkeby-Garstad var i tillegg til å være en god lærer, svært interessert i musikk. I samarbeid med sløydlærer Arne Mikkelhaug opprettet han hvert skoleår et mandolaika-orkester. På sløyden produserte guttene mandolaikaen og i musikktimene lærte de å spille på den. Instrumentet var en mellomting mellom mandolin og balalaika. Det hadde trekantet korpus, kort hals og tre strenger. Så vidt jeg kan huske var det stemt i kvinter (g, d1, a1). Dessuten spilte de med plekter - vi jentene var mektig imponert. De spilte på foreldrekveldene som vi arrangerte i kinosalen på Yrjarshall. Når «Stenka rasin» tonet ut i salen var det virkelig fest! Kirkeby-Garstad spilte sammen med orkestret på fiolin.

Jeg har lenge hatt en drøm om å få høre igjen disse instrumentene. Det ligger helt sikkert en mengde av dem rundt i Ørlandske hjem. Hvem tar opp tråden?

Flotte jenter utafor sløydsalen. Bakerst fra venstre: Solveig Helland, Tove Aasbakk, Toril Sørensen (nå Andresen) og Annie Kalvå Winther (nå Brungot). Foran fra venstre: Bjørg Jenssen (nå Olden) og Inger Kleven (nå Kleven Grøntvedt).
En blanding av 1. og 2.-klassinger utenfor veggen på «kommunehuset». Fra venstre: Eva Hågård (nå Kvaale), Inger Vik (nå Klakken), Tove Karin Dullum (nå Johansen), Ingrid Hoøen, Gerd Jorunn Grande og Sigrun Kløften (nå Dehlin).