Riktig utstyr og en båtfører som er klar i hodet kan være avgjørende for at du kommer trygt frem.

Ingenting er bedre enn en solskinnstur langs vannveien om sommeren. På en solskinnsbølge kan sjøen virke tilforlatelig - men pass på! Plutselig blir forholdene forandret og båtføreren settes på prøve. Lanterner og flyteutstyr er påbudt for alle som ferdes i båt, i tillegg bør du ha med deg anker, tauverk og årer. Lense- og brannslokningsutstyr skal også være med. Alkohol kan du trygt la stå igjen på land.

- Båtfører har et særlig ansvar for at utstyret er i orden og at både farkost og passasjerer kommer trygt frem til bestemmelsesstedet. Alkohol nedsetter reaksjonsevnen og øker risikoen for ulykker. Å være klar for sjøen er å være klar i hodet - det gjelder også dagen derpå, sier Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL.

7. - 9. august er det Kystkulturdager i Lysøysund, med underholdning, seiling med veteranbåter, vandring langs strandpromenaden og tur med Elias. Her blir det garantert liv og røre hele helgen, og for mange er dette sommerens store begivenhet. I år er det 25. gangen Kystkulturdagene arrangeres. Årets tema er redningsskøyta gjennom tidende. Veteranredningsskøyte G. Unger Vetlesen vil være til stede. Redningsselskapet og Klar for sjøen-kampanjen vil være til stede på Kystkulturdagene, blant annet for å minne om nødvendigheten av å være edru i båt.

- Ulykker på sjøen kan få mer alvorlige følger enn ulykker på vegen, fordi muligheten for å bli reddet er mer tilfeldige. Derfor oppfordrer vi båtførere til å tenke gjennom sjansene de tar når de drikker i båten. Alkohol og båtliv kan være en livsfarlig kobling, sier Karl Ivar Fossmo, distriktssekretær i Redningsselskapet.

I hele sommer er det aktiviteter og utdeling av informasjon og materiell til publikum på båtmesser, badestrender og båthavner. Folk på og ved sjøen over hele landet vil bli oppfordret til å ikke drikke alkohol når de fører båt.

Bak Klar for sjøen står: Kongelig Norsk Båtforbund, Kongelig Norsk Seilforening, Norges Seilforbund, Sjøfartsdirektoratets Vis Sjøvett, politiet, Kystvakten, Kystverket, Røde Kors, Redningsselskapet, Oslofjorden båteierunion og bransjeforeningen NORBOAT.

AV-OG-TIL er sekretariat for kampanjen.

Illustrasjonsbilde av Kystkulturdagene fra et tidligere år- Foto: Marte Tveit