Lokalt startet det hele med at ekteparet Hild Anne Aas og Einar Johan Jakobsen gikk i gang med strandrydding på Børøya utenfor Bessaker i Roan i fjor som et rent familieprosjekt.

foto
Einar Johan Jakobsen og Hild Anne Aas med gullmedalje og plakett tildelt av Optimistisk Institutt ved Hilde Nordløkken på feiriniga lørdagkvelden. Foto: Heidi Aas

Utvidet aksjonen

Vel vitende om at det var andre øyer med same mengder plast, fikk de ideen om å også rydde Sandøya i det samme området i år.

Langhelga rundt Kristi himmelfartsdag fikk de med seg 30 til å rydde det meste av Sandøyaunet fram til og med lørdag. På kvelden inviterte arrangørene av den store fiskefestivalen og lokale bedrifter til feiring i grendehuset med grillmat, kaffe og kaker og dansemusikk.

- 40 kubikk

- Denne aksjonen var en del av den nasjonale strandryddeaksjonen i regi av Hold Norge Rent. Så langt har det blitt samla inn og kjørt vekk fire containere, eller 40 kubikk, med avfall fra aksjonen i kretsen Vik og Bessaker, sier Trygve Rullestad.

Én kubikk restavfall veier i snitt 125 kilo. 40 kubikk vil si at hele fem tonn med søppel er fjernet under ryddinga så langt.

Skal engasjere frivillige

På organisasjonen Norge Rent sin nettside kan en blant annet lese:

«Hold Norge Rents overordnede mål er å engasjere frivillige til opprydding av søppel og farlig avfall i norsk natur, og å forebygge forsøpling av miljøet. Organisasjonens formålsparagraf er «Hold Norge Rent er en uavhengig forening som skal arbeide mot forsøpling.» Hold Norge Rent skal synliggjøre og øke den frivillige innsatsen, jobbe for et økt antall lokale ryddeaksjoner og bidra med et holdningsskapende budskap som viser betydningen av rene frilufts- og nærmiljøområder. Hold Norge Rent skal bidra til å samle miljøene i Norge som arbeider innen forsøpling og ressurser på avveie for informasjonsutveksling, oppdateringer og faglig utveksling. Hold Norge Rent skal også bidra til økt gjenvinning ved at avfall samles inn gjennom etablerte retur- og innsamlingsordninger.»