- Vi har mye forskjellig her. Noen kaller oss lille Ullared på fleip, sier Ivar Morten Ulriksborg i Uthaug Marineservice.

- Vi kunne byttet navn til Uthaug marine- og flyservice, vitser Karianne Ulriksborg.

Når F-35 har ankommet Ørland flystasjon, kommer noen av oppdragene til lokale bedrifter.

Karianne har nettopp levert kalotter til de nye F-35 kampflyene. De skal benyttes i forbindelse av vasken på de nye stealth-flyene.

- Tatt litt over

Bedriften på Uthaug driver med reparasjoner av mye forskjellig rettet mot båtene i havna like ved. Våtdrakter, maritime gjenstander og noe mat med lang holdbarhet.

De har også systue med flere symaskiner.

- Sybiten var egentlig et lite tillegg. Det har tatt litt over. Fra å reparere stykker på fritidsbåter har det også blitt mye annet, sier Karianne.

Sy til fly

Karianne har i en tid sydd på distinksjoner og rangmerker på uniformsjakker til personell på flystasjonen. Hun har også reparert ulike militære trekk etter at systua inne på det militære området ble lagt ned.

- Det var artig når de spurte om vi kunne sy trekk til flyene. De brukes når man skal vaske flyene. Det er kalotter til hjulene og for å dekke over glasset på cockpiten og andre deler, sier hun.

- Det var artig å være med inn å se på flyene, sier Karianne.

Fleece-tepper blir til fôr slik at de nye kampflyene ikke får riper. Karienna Ulriksborg viser maler til kalotter for hjul. Foto: Jakob Ellingsen

Fleece-fôr

Trekkene er røde slik at de er lett synlige. De fores med fleece.

- Man vil ikke ha riper på de nye flyene. Så langt er det snakk om ett trekk til hvert av flyene som er her. Det kommer flere fly etter hvert, sier Karianne.

- Kampflyene er kommet for å bli. Det er Karianne som har fått til den delen av geschäften vår. Det er hyggelig at det drypper oppdrag ned til det lokale næringslivet langs flystasjonen, sier Ivar Morten Ulriksborg.

Eksportmarked?

Bedriften hadde besøk av en delegasjon Arbeiderparti-politikere når lokalavisa kom på besøk.

- Flere land skal ha F-35. De skal også vaskes. Kan det hende det er et eksportmarked her, spør tidligere næringsminister Trond Giske

.

Karianne Ulriksborg i Uthaug Marineservice forteller Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) om de militære syoppdragene hun har fått. Ordføreren sier han kanskje har et privat oppdrag de kan hjelpe med. Foto: Jakob Ellingsen