Sør-Trøndelag fylkeskommune sendte et brev til Åfjord kommune 3. mars i år der bygginga av boligriggen på Frøneset ble stoppet. Det ble henvist til kulturminneloven. De boligenhetene som står på området i dag får bli, men ytterligere utvidelse vil kunne bli berørt av vernebestemmelsen.

Ulovlig

l samband med anleggsarbeid for bygging av en boligrigg for Fosen bo og catering AS, ble det fjerna matjord og gjort inngrep i undergrunnen over et større område. l området er det registrert et automatisk fredet overpløyd gravfelt fra jernalderen. Kulturminnet var lagt inn i Riksantikvarens database Askeladden med en uavklart vernestatus. På registreringstidspunktet (1972) var det usikkert om gravene var fjernet i sin helhet. Senere erfaringer viser at sentralgraven og andre gravstrukturer ofte fortsatt vil være intakte under matjordlaget, til tross for jordbruksdrift.

Vises ennå

Dette er en erkjennelse etter at en i norsk arkeologi begynte med maskinell flateavdekking med gravemaskin. Riksantikvaren viser til ortofoto fra området fra 1950, Der vises en stor sirkel med en diameter på 23 meter som godt kan korrespondere med en av de to nevnte gravhaugene. Etter at arbeidet ble stoppet m har det vært fagfolk på området og gravd det ut.

– Det er gjort arkeologiske undersøkelser i området. Det er funnet spor etter grøfta som omgav gravhaugen, men steinen er borte. Det ble også funnet rester etter kokegroper, sier Johansen.

Retting

I henhold til lov 9. juni 1978 nr. 50 om kulturminner (kulturminneloven) § 3 første ledd er inngrep i automatisk fredede kulturminner forbudt. Unntaket er om det er gitt tillatelse etter

samme lovs § 8 av Riksantikvaren.  Denne innstansen har høve til å gi en slik tillatelse etter en egen forskrift. I denne saken har det ikke skjedd. Etter samme lov kan ulovlige tiltak kreves fjernet eller rettet innen en nærmere frist. Loven pålegger den som er ansvarlig for det aktuelle tiltaket å betale for slik fjerning eller retting. Riksantikvaren er delegert myndighet til å fatte vedtak om dette.

Vedtak er gjort, og Åfjord kommune er pålagt å rette opp skadene som er påført gravfeltet. Arbeidet skal utføres av NTNU Vitenskapsmuseet som dokumenterer skaden, sikrer arkeologiske funn og det vitenskapelige kildematerialet. Arbeidet er stipulert til 311 000 kroner.

Riksantikvaren påpeker at det var et nært forhold mellom graver og gårder i forhistorisk tid. Det betyr at det også er sannsynlig at det kan være ytterligere automatisk fredede spor innenfor det arealet som er avdekket.

NTNU Vitenskapsmuseet har utarbeidet en prosjektskisse for en sikringsundersøkelse. Museet har budsjettert med sju arbeidsdager for to personer. Endelig kostnad for arbeidet vil reduseres dersom arbeidet blir mindre tidkrevende.