- Da jeg forlot stasjonen i 2013 kunne jeg bare love mer arbeid. Det har man nok merket frem mot den første landingen som nå markeres. Det var fantastisk å se den første landingen og kunne følge med på tv. Det gir en liten klump i halsen når jeg ser flyene komme inn for aller første gang, sier Tom Guttormsen.

10. november markeres ankomsten av norske F-35 til Ørlandet og norsk jord for første gang, samtidig som Luftforsvaret er 73 år.

Kampflykampen

I 2007 ble Ørland flystasjon anbefalt lagt i Forsvarssjefens forsvarsstudie.

- «Ørland hovedflystasjon anbefales lagt ned som militær base. Tiltaket anbefales gjennomført i perioden 2009-2012 av økonomiske grunner, og for tidlig å kunne legge ti l rette for et funksjonelt mottak av nye kampfly.» heter det i rapportens del om anbefalt fremtidig basestruktur i Luftforsvaret.

I dag er situasjonen mellom Ørland og Bodø stilt på hodet.

- «Samling av kampflyene, luftvern og basesett til Bodø er beregnet til å gi en årlig driftsinnsparing på om lag 116 mill. kroner og en positiv nåverdi på l 152 mill. kroner i et 20-årsperspektiv.» heter det videre i rapporten.

Fagmilitært råd

Som sjef for Ørland flystasjon, ønsket Guttormsen Norges nye kampflybase til Ørlandet.

- Det var mye jobb og ikke enket. Ingenting skulle tilsi at Ørland skulle være en klar vinner. Jeg håper man i Bodø ser mulighetene i en flott sivil flyplass med utfasing av flystasjonen og F-16, sier han.

Guttormsen sier han tror det fagmilitære rådet som kom i slutten av 2011 var helt avgjørende for plasseringen av F-35 på Fosen.

- Det var helt avgjørende. Hadde forsvarssjefen gitt en annen anbefaling ville ikke Ørland flystasjon blitt valgt. For meg var det også viktig å ha det fagmilitære rådet med meg for å jobbe for å få basen til Ørlandet, sier Guttormsen.

Stasjonssjef ved Ørland flystasjon, Tom Guttormsen viser forsvarsminister Espen Barth Eide mulighetene på Ørlandet fra kontrolltårnet på flystasjonen i januar 2012. Foto: arkivbilde

Gratulasjoner

Den tidligere stasjonssjefen sier det ikke er rart å se ankomsten på Ørlandet fra sidelinjen heller enn som flystasjonssjef.

- Stafettpinnen går til de etter. Det er ikke problematisk. Det er litt synd at jeg ikke får vært på Ørlandet den 10. Jeg gjør en jobb for Luftforsvaret som Forsvarets veteraninspektør i forbindelse med markering av Rememberance day i England sammen med våre veteraner, sier Guttormsen.

- Jeg er veldig imponert over de forberedelsene som er gjort i forkant av F-35 ankomsten. På flystasjonen, i lokalsamfunnet, og hos Forsvarsbygg. Dette er en stor dag, ikke bare for hele Fosen og Trøndelag, med det er en viktig nasjonal milepæl. Samtidig er dette bare ett skritt på veien videre.

- Gratulerer med den jobben som er gjort så langt. Jeg tror vi alle merker at dette er fremtiden, sier veteraninspektør Tom Guttormsen.