- Vi vet at vi bor ved Trondheimsfjorden. Det er leire og dårlig grunn. Men vi har trodd at det ville rase ovenfra, sier Hamland (50) til Adresseavisen.

I likhet med nærmere 100 andre beboere som bor i Kroa-området i Leksvik, ble hun og familien evakuert onsdag. De får tidligst vende hjem til huset torsdag.

Skryter av bygdefolket

Adresseavisen møter henne, mannen Rune Sandø(54) og ungene Mathias Sandø (11) og Marielle Sandø (9) hjemme hos datterens gudforeldre, Gunnar og Kjellrun Ramstad. Der skal de tilbringe natten.

- Vi har sjekket litt rundt og forhørt oss om hvor naboene er. Og det har kommet flere meldinger med tilbud om husrom eller campingvogner. Leksværingene har virkelig stilt opp, sier Hamland.

Fikk beskjed om å hente ungene

Selv fikk hun høre om raset mens hun var i et møte på jobb på Kroa Produkter i Leksvik sentrum. Mens hun diskuterte med sjefen om hun skulle dra å hente ungene, ble hun oppringt fra skolen med beskjed om at ingen fikk dra hjem til boligområdet.

- De ba meg om å hente ungene, sier Hamland.

- Vi synes jo det er ekkelt. Jeg har tenkt på ras før og jeg kommer til å tenke på det fremover. Det kan hende vi mødre bekymrer oss mer. Men akkurat nå er ungene er jo mest bekymret for katta som de ikke får hentet, sier hun.

Ble paff da han hørte om skredet

En annen av de evakuerte, Oddmund Graven (56), var i likhet med Hamland på jobb da han fikk nyheten.

- Jeg hørte først om raset fra en arbeidskollega som ble kalt hjem. Han bor nærmere raset, sier Groven, som innrømmer at han ble sjokkert.

- Jeg ble litt paff da jeg hørte om raset. Jeg lurte på hvor det hadde gått, sier han

Han humrer litt over at den samme kollegaen onsdag kveld fikk beskjeden om at han kunne flytte hjem, mens han og familien, som bor midt inne på boligområdet, fikk beskjed om at de ikke fikk komme hjem.

Selv fikk han overhodet ikke komme inn i området da han dro fra jobb, mens kona Johanna (41) fikk beskjed om at hun måtte dra snarest råd.

- Johanna fikk med seg litt da hun fikk beskjed om at hun måtte evakuere. Litt medisin og slike ting, sier Graven..

- Tror jeg skal sove godt uansett

Adresseavisen møter han og kona Johanna Graven (41) ved kommunens senter for de evakuerte, ved Leksvik forsamlingshus. Sammen med ungene (2) og (8) forbereder de seg på å tilbringe natten borte.

- Vi er så heldige at vi får bo hos noen som har åpnet huset sitt for folk, sier han.

Nå håper han og familien at de kan få flytte hjem torsdag.

- Har dere tenkt på at dere kan bo på utrygg grunn?

- Vi tenker jo på det. I alle fall nå.  Vi vet jo at det er områder i Leksvik med fårlig grunn, men jeg har egentlig regnet med at vi bor trygt. Det er berg rett i nærheten, så jeg har tenkt at det ikke er umiddelbar fare, sier Graven.

- Blir det greit å flytte hjem?

- Jeg tror nok det skal gå greit. Jeg tror jeg skal sove godt. Jeg kan ikke tenke meg at dette raset skal spre seg, men det er jo et undersjøisk ras, så det finnes ingen garantier, sier Graven.

Les mer om skredet:

Marit mistet moloen og et naust ved gården.

Leif ble først innestengt, så evakuert.

Rasevakuerte samlet på bedehuset.

Slik vurderer eksperten raset.