To leksværinger lot det ikke bli med tanken – de tok turen med den 59 fot store seilbåten Havaiki til New Zealand: Bård Sæther og Arild Solheim.

"Noe artig måtte vi gjøre"

Det hele startet i 1996 da Bård kom med følgende forslag til Arild: "Om 10 år drar vi på seiltur i Stillehavet. Vi kjøper båt på Hawaii, gjør Stillehavet og selger igjen i New Zealand. Noe artig måtte vi gjøre før vi ble for gamle." Dermed var avtalen gjort&

Schetnans øy

Turen gikk via atoller i Mikronesia og Polynesia. Under veis ville de blant annet søke opp den sagnomsuste Schetnans øy. I likhet med Tore Strømøy og "Tore på sporet", lot ikke den øya seg finne for dette reiselaget heller.

Men i det enormt store området de seilte gjennom var det nok av andre øyer og atoller å besøke. Det hele har nå resultert i ei bok signert Arild Solheim: "Stillehavet nord – sør med Havaiki".

Brukte tid

Solheim har under hele ferden notert flittig og tatt mange bilder, hvilket har dannet grunnlaget for den 400 sider store boka.

- De la ikke bare til ulike havner for en overnatting, men ble ei god stund. På det viset ble de godt kjent med folkene som bodde der, forteller Sturla Leth-Olsen i Bjugn, som har bistått med bokprosjektet.

Lite beskrevet

Det som ellers er særpreget for den lange turen med Havaiki er at det ble valgt ei annen rute enn de fleste andre går for. Dermed besøkte de samfunn som har blitt lite beskrevet tidligere.

Arild Solheim står selv bak som utgiver av den nye trykksaken, som nå er lagt ut for salg i en del av bokhandlene i Fosen.

Selv om det var Bård Sæther og Arild Solheim som ledet an i dette store reiseprosjektet, var det også flere deltakere med på deler av turen. Det var: Marit Løseth, Torbjørn Sand, Ivar Tømmerdal, Sol Five Sæther, Ellen Five Sæther, Sunniva Five Sæther og Øystein Fostervold.

BÅTEN: Den 59 fot store seilbåten Havaiki. Foto: Arild Solheim
AKTUELL: Boka om den langs turen over Stillehavet er nå lagt ut for salg.
REISEFEBER: Arild Solheim (t.v.) og Bård Sæther før de la ut på den lange reisen. Foto: Jan Arve Bragstad