En spørreundersøkelse gjort av Norstat for Forbrukerrådet viser at åtte av ti mener at god matomsorg bør være en viktig kampsak i høstens kommunevalg. Forbrukerrådet fremmet i går sju krav til matomsorg ved norske sykehjem til landets politikere.

Vil ha en tydeligere måltidspolitikk

To tredjedeler av de spurte mener også at underernæring blant eldre er et stort problem i Norge. Forbrukerrådets direktør, Randi Flesland, etterlyser en tydeligere mat- og måltidspolitikk.

- Undersøkelsen viser at inntil 60 prosent av eldre brukere av kommunenes tjeneste er underernært, det er et veldig høyt tall.

- Åfjord et godt eksempel

Flesland forklarer at Forbrukerrådet har måttet jakte litt for å finne gode kandidater til å være med i filmen som gode eksempler på sykehjem som tilbyr sunne måltider og samtidig skaper godt fellesskap rundt måltidet.

- Åfjord er helt klart et av de gode eksemplene. Både ledelsen på sykehjemmet og kommunen ønsker å ha gode rutiner og ser viktigheten av dette. Vi måtte lete litt, så dette er en fjær i hatten til både helsesenteret og kommunen, sier hun.

Hun tror at årsaken til at Åfjord helsesenter lykkes, er at de tar beboerne på alvor.

- Det som er så fantastisk er at man skjønner at maten ikke bare skal være et holdepunkt, men et høydepunkt. Her blir beboerne tatt på alvor, og involvert i menyvalget. De får mat som de kjenner igjen, og er det mat de ikke liker så får man tilbud om noe annet.

God helsemessig effekt

Mye av grunnen til at Forbrukerrådet nå tar opp dette, er høstens kommunevalg.

- Vi ønsker å utfordre kommunene på dette, sier Flesland.

Måltidsuksessen gjør også at man får positiv effekt på helsa, forklarer Flesland.

- Vi ser at man ved hjelp av dette greier å få beboerne opp på en bedre helsetilstand. De bruker mindre medisiner, og sover gjerne bedre. De blir friskere og får mer energi. Det er fantastisk og rørende, sier hun.

Forbukerrådet har i samarbeid med Kost- og ernæringsforbundet laget en kortfilm fra besøket på noen av landets sykehjem, den kan du se øverst i saken!

Forbrukerrådets direktør, Randi Flesland, etterlyser en tydeligere mat- og måltidspolitikk. Foto: Forburkerrådet