I sin tilrådning som ble lagt fram på en pressekonferanse i Trondheim fredag, anbefaler Fylkesmannen i Sør-Trøndelag at Ørland kommune søker sammenslåing med noen av naboene.

Les mer: Fylkesmannens råd til Fosen

Fryktet kaniner

Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) sier det var som ventet.

- Jeg var mer spent på om det kom noen kaniner ut av sekken.

- Hvilke kaniner tenker du på da?

- Jeg var spent på om de ville foreslå en tvangssammenslåing av Ørland og Bjugn. Bjugn er jo i en prosess med Åfjord nå, påpeker han.

Uenig

Myrvold oppsummerer det slik at Fylkesmannen vektlegger to hovedargumenter når etaten ikke anbefaler Ørland å stå alene. Det ene argumentet synes Ørland-ordføreren er relativt fornuftig, men det andre kjøper han ikke.

- Også Ørland kan få utfordringer i forhold til å håndtere nye oppgaver og samfunnsutvikling i et 20-årsperspektiv. Det ser jeg. Men det andre argumentet som går på nasjonale hensyn rundt kampflybaseetableringen kjøper jeg ikke. Der skyter Fylkesmannen på feil blink. Ørland kommune har satt norgesrekord i kommunal planlegging de siste årene. Vi har kjørt parallelle løp med totalrevidering av alt av planer. Vi har tilrettelagt for kampflybasen i rekordfart. Utfordringen har heller vært at nettopp regionale myndigheter som Fylkesmannen ikke har skrudd opp tempoet når vi har gjort det. I tillegg forsinker alle innsigelsene vi har fått våre prosesser, sier Myrvold.

- Må komme noe nytt

Fylkesmannen skal frem mot nyttår bruke tiden på å komme med sin endelige anbefaling til Fosen. Ørland-ordføreren er imidlertid klar på at Ørland ikke vil ta noe initiativ mot de andre Fosen-kommunene.

- Jeg avviser ikke noen dialog, men for at vi for eksempel skal gjenoppta prosessen med Bjugn, må det komme noe nytt på bordet. Ørlendingene sa nei i folkeavstemningen i mai. Det må vi respektere.

- Dersom Åfjord og Bjugn inviterer Ørland med i en prosess i høst. Hva gjør dere da?

- Jeg skal ikke være avvisende til tilbud, men det må komme noe nytt, sier Myrvold.

Frykter ikke tvang

Han frykter ikke at Stortinget våren neste år vil tvangssammenslå Ørland med andre Fosen-kommuner.

- Jeg har stor tiltro til at Stortinget ikke vil bruke tvang. Spesielt ikke når det har vært gode lokale prosesser. Ørland og Bjugn har jo fått gode skussmål fra for eksempel Fylkesmannen for våre prosesser. Dessuten har Fylkesmannen selv sagt at deres tilrådning ikke vil veie noe tyngre enn lokale politiske vedtak når kommunestrukturen skal sluttbehandles, påpeker Myrvold.

Roan-ordfører ikke overrasket

Ordfører i Roan, Einar Eian (H), sier budskapet om at Roan ikke bør stå alene var ventet.

– Nei, det kom ikke som noe sjokk, og vi har som kjent en prosess gående med Åfjord. Jeg synes det er fint at signalet fortsatt er at det hele skal baseres på frivillighet. Ellers merker jeg meg at man over tid ser for seg Fosen som en kommune. Det er noe vi også må ta med oss videre i arbeidet, sier Eian til Fosna-Folket.

Fylkesmann Brit Skjelbred kommer med sitt endelige råd til Fosen før nyttår. Foto: Alexander Killingberg