Mandag ble katamaranen MS Tyrhaug sjøsatt for første gang ved Brødrene Aa sitt verft, som ligger i Hyen i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane. Hurtigbåten er bygget for FosenNamsos Sjø, som driver sjøveis kollektivtransport i Midt-Norge og Hordaland.

Ifølge administrerende direktør i FosenNamsos Sjø, Grete Fuglem Tennås, skulle båten opprinnelig vært sjøsatt i helga, men på grunn av dårlig vær ble sjøsettingen utsatt til i dag. Nå gjenstår siste finpuss før den skal erstatte MS Mørejarl, for å gå inn i sambandet Trondheim - Kristiansund med Fosen-anløpene Hysnes og Brekstad. Planlagt dato for overlevering til FosenNamsos Sjø er 15. november.– Først skal båten gjennom en del tester, prøver og godkjenninger av offentlige myndigheter, sier Fuglem Tennås.Mindre behov for utsjekk

Søsterskipet MS Terningen ble overlevert til FosenNamsos Sjø 27. mars. I forbindelse med at Terningen skulle inn i sambandet ble kaianleggene tilpasset. I tillegg ble mannskapene opplært på den nye båten.Se bilder fra sjøsettingen av MS Terningen her.– Nå blir det mindre behov for utsjekk av mannskapet, forteller Fuglem Tennås.På den nye båten er det gjort marginale endringer sammenlignet med søsterskipet.

– Forbedringene som er gjort, er knyttet til erfaringer vi har gjort oss med Terningen. Dette vil ikke kundene merke noe til.

Ikke fastsatt dato

MS Tyrhaug er i likhet med MS Terningen bygget i et spesielt karbonfiber med skjærende skrog for høy fart og lavt forbruk. Båten, som er 40,8 meter lang og 10,8 meter bred, har alle fasilitetene på ett plan og har plass til 275 passasjerer. Målet med å ha alt på ett plan er blant annet at det skal være enklest mulig for funksjonshemmede.Nå ser selskapet fram til å få på plass den nye båten, som er bygget i tråd med kravene rundt universell utforming i henhold til AtB-kontrakten.

MS Mørejarl er solgt til utlandet Foto: Terje Dybvik
MS Tyrhaug ble sjøsatt 27. oktober. Foto: Brødrene Aa